• Gewond in de auto.

    Frans Tol

Horror in de garage tijdens oefenavond voor EHBO'ers

NIEUW-VENNEP Wat zijn die praktijkoefenavonden toch nuttig voor de leden van de EHBO-vereniging Nieuw-Vennep. Nuttig omdat de EHBO'ers ter plekke oplossingen kunnen uitwerken voor realistische en regelmatig voorkomende verwondingen. Dat doen zij onder het toeziend oog van instructeurs, met wie zij achteraf hun oplossingen bespreken.

In lesverband komen deze leden meerdere keren per jaar bij elkaar, maar zulke oefeningen met geschminkte en acterende slachtoffers zijn er twee keer per jaar. Nu vonden deze oefeningen plaats in de showroom, de werkplaats en de wasstraat van de garage van Marcel van Dijk in de Staringstraat. En opnieuw waren de slachtoffers acteurs van Lotus, de landelijke vereniging voor uitbeelding van slachtoffers.

SLACHTOFFERS Het is voor EHBO'ers altijd een afweging hoe zo snel en efficiënt mogelijk te handelen. Moeten zij 112 bellen en om een ziekenauto vragen, moeten delen van het lichaam afgebonden worden om extra bloedingen te voorkomen en hoe doe je dat, hoe snel kan een slachtoffer toegedekt worden om geen kou op te lopen, hoe communiceren zij zo duidelijk mogelijk om - als dat kan - van het slachtoffer te horen wat er gebeurd is.

Neem nou die schoonmaakster die op een barkruk stond schoon te maken, daar vanaf gevallen was en daardoor een zere schouder en sleutelbeen had. Was er iets gebroken? Maar zij sprak geen Nederlands. Behandel maar eens iemand die bont en blauw geslagen is, of een messteek gehad heeft.

BEWUSTELOOS Of wat doe je met iemand die bewusteloos op de grond ligt en bijna geen ademhaling meer heeft? Hoe help je zo goed mogelijk iemand die van de trap is gevallen en daar ligt met pijn in de onderrug en geen gevoel meer in de benen heeft?

Garagehouder Marcel van Dijk bekeek het allemaal met grote belangstelling. "Ik had een klant die ook lid was van de EHBO-vereniging. Die vertelde dat zij ruimtes huurden om deze oefeningen te kunnen doen. Dat vond ik zonde van het geld van zo'n nuttige vereniging. Het mocht dus van mij hier in de garage gebeuren."

NEPWOND Els Rodenburgh is deze avond weer de coördinator van Lotus. Zij toont een nepwond die op een arm geplakt helemaal echt lijkt. Om de slachtoffers zo realistisch mogelijk te laten lijken, heeft zij een kist vol enge spullen. Maar die Lotus-slachtoffers moeten er met schmink en verf wel zo bont en blauw en bloederig uitzien. En het zijn ook prachtige acteurs die zich op zo'n avond twee uur lang in hun rol vastbijten.

José van Duijvenbode is de secretaris van de EHBO-vereniging Nieuw-Vennep. "Wij hebben in lesverband zeven oefenavonden per jaar. Ook nodig om met de materialen te leren omgaan omdat wij bij allerlei evenementen posten. Wij hadden deze week zeven examenkandidaten van wie er vijf geslaagd zijn. Die cursussen omvatten elf lessen en een examen. Daarna moet je als EHBO'er wel jaarlijks bijscholen om bij te blijven. En wat mooi is: wij doen nu ook kinder-EHBO en AED-oefeningen."

Frans Tol