• De Amerikaanse bulldog Diva gaat over de rode loper.

    Ria Meuleman

Honden over de rode loper tijdens open dag asiel

HOOFDDORP Uitgelaten en met een grote dosis nieuwsgierigheid paraderen zondagmiddag tien honden uit de Dierenopvang Haarlemmermeer met een begeleider over de rode loper. Het is een van de activiteiten tijdens de open dag van het asiel van de Dierenbescherming.

Met de focus op Dierendag, 4 oktober, is de belangstelling voor het evenement groot. Het is een komen en gaan van kijkers en mensen die op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot. “Het is steeds immens druk”, vertelt asielbeheerder Petra Elbers blij. “Er is veel interesse voor onze dieren.”

CONTAINERS De dierenopvang is niet meer weg te denken uit de polder. Het asiel werd in 1998 opgezet door de Stichting Samenwerkende Dierenhulp Organisaties (SDO). Aanvankelijk werden alleen zwerfkatten opgevangen, in zeecontainers. Begin 2006 werd de huidige opvang aan de Hoofdweg Westzijde geopend. Daar konden ook honden worden opgevangen en werd, om inkomsten te genereren, tevens een dierenpension geopend. Nadat het asiel enige jaren gelieerd was aan de Dierenbescherming is het sinds 2016 onderdeel daarvan. Die organisatie geeft deze dag dan ook allerlei informatie. Ook de Dierenambulance is vertegenwoordigd en dierenkliniek Lussing, waar alle asieldieren worden gecheckt en zo nodig behandeld.

Veel mensen kijken geboeid naar een training positief gehoorzamen door medewerkster Jennifer met een asielhondje. Ook de politie trekt rijen dik met een demo over de werkzaamheden van een politiehond. Helemaal de kinderen vinden het spannend om te zien hoe een Mechelse herder een ‘boef’ pakt. Hij is zo getraind, dat hij op allerlei soorten ondergrond uit de (honden)voeten kan. Zo klimt hij behendig op een auto. Gelukkig draagt de man in kwestie een speciaal dik pak. Een agent legt uit: “De honden zien een boef pakken als een spelletje. Het moment moet ook zo kort mogelijk zijn, om letsel te voorkomen.”

OP DE FOTO Buiten staan ruim vijftien kraampjes met allerlei info, voer en accessoires. Binnen kunnen honden, al dan niet met hun baasje, op de foto. Tien honden mogen nog een keer over de rode loper. Elbers ziet een bekende: “Vorig jaar was Macy hier asielhond. Nu staat ze met haar nieuwe baas relaxt naast de rode loper. Het is een heel goede hond geworden.”

Het is geregeld dringen voor de verblijven van de honden, de kattenkooien en de kattenkamers met een wirwar aan vertederende kittens. De pensionhonden op de speelweides delen in de belangstelling. Medewerkers zijn zeer tevreden met de kennismakingsgesprekken met mensen die een dier willen adopteren. Ze krijgen ze nu niet mee. “Ze moeten er eerst goed over nadenken. Er zijn ook schuwe beestjes bij en met gedragsproblemen. De selectie is heel streng. Niet iedereen of elke gezinssituatie is geschikt voor een dier. Er moet een goede match zijn.”

ONTWORMD Is die er, dan gaan de dieren gesteriliseerd, gevaccineerd, ontwormd en gechipt een nieuwe toekomst tegemoet. De liefdevolle verzorgers staan altijd klaar voor adviezen en begeleiding.

Ria Meuleman