• Just Justa
  • Just Justa

Machinekamer van Cruquius Museum tijdelijk beperkt toegankelijk

CRUQUIUS De stoommachine van Cruquius Museum is van 4 november tot en met 6 december beperkt te bezichtigen in verband met de renovatie van de machinekamer. Vereniging Hendrick De Keyser, eigenaar van het Rijksmonument, voert het werk uit en pakt de machine hermetisch in om beschadiging te voorkomen.

De bouwkundige restauratie van Gemaal De Cruquius door Hendrik de Keyzer in 2010-2011 was een enorme operatie. Eén onderdeel bleef de vereniging achtervolgen: het stucwerk van de grote machinekamer bleef eraf komen doordat de metersdikke muren aan de regenkant veel vocht bevat. "Dankzij een speciaal systeem, dat in laagjes wordt aangebracht en dat als een dampopen regenjas werkt, hopen we dat probleem nu verholpen te hebben", aldus Isja Finaly van Hendrik de Keyser. Op 10 december onthult burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven de gerenoveerde machinekamer. Vanaf 11 december is deze weer te bezoeken door het publiek. 

STOOMMODELLEN Terwijl de grote stoommachine is afgedekt, onthult Cruquius Museum bijzondere stoommodellen uit het depot. Voor kinderen is er stoompracticum met de kleinste stoommachientjes op woensdag en zaterdag. Zo zijn er grote en kleine bewegende stoommachines te zien en te horen, leuk voor jong en oud. Heel bijzonder is het klossenwerk dat in beweging te zien is. Dit model werd gebruikt als training voor de stoommachinist en is recent gerestaureerd. Living History verzorgt een aangepaste theatrale rondleiding op de zondagen. Ook zet het museum de schijnwerper op de watermaquette. Cruquius Museum is dicht op maandagen, dinsdagen, donderdagen en vrijdagen en op 6 november en 6 december.

Cruquius Museum is samen met Historisch Museum Haarlemmermeer en Meer-Historie onderdeel van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Historisch Museum Haarlemmermeer is vanaf 1 november open op woensdag en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat hier.