• Het Oude Raadhuis is een van de genomineerde monumenten.

    Archief

Genomineerden voor 'Monument van het Jaar 2019' zijn bekend

HAARLEMMERMEER Het Oude Raadhuis in Hoofddorp, het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in Halfweg en Sugarcity, eveneens in Halfweg. Deze drie monumenten maken dit jaar kans op de eretitel Monument van het Jaar. 

De gemeente Haarlemmermeer is druk in de weer met de verkiezing van het 'Monument van het jaar'. Met deze verkiezing wil het gemeentebestuur jaarlijks de aandacht vestigen op het bijzondere en diverse culturele erfgoed in Haarlemmermeer. De Erfgoedcommissie heeft voor de prijs drie monumenten genomineerd aan de hand van het landelijke thema van Open Monumentendag 2019: 'Plekken van plezier'.

TROUWLOCATIE Het Oude Raadhuis in Hoofddorp is gebouwd in 1867 en een Rijksmonument. Tegenwoordig genieten bezoekers hier van voorstellingen, concerten en films én het is een sfeervolle trouwlocatie. Een andere populaire trouwlocatie is het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het is een goed bewaard voorbeeld van een overheidsgebouw uit het begin van de 20ste eeuw.

De suikerfabriek in Halfweg opende in 1863 maar werd nog tot 1904 stevig verbouwd. Het terrein staat nu bekend als Sugarcity en geldt als uniek industrieel erfgoed. Het biedt ruimte aan allerlei evenementen en is decor voor verschillende televisieprogramma's. Onder andere 'The Voice of Holland' wordt hier opgenomen. Op het terrein komen in de toekomst ook een 'fashion outlet', een hotel, een jachthaven en diverse horecagelegenheden.  

FAVORIET De winnaar wordt bepaald door de inwoners van Haarlemmermeer. Zij kunnen hier stemmen op hun favoriet. Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) maakt zaterdag 14 september de uiteindelijke winnaar bekend.