• Sandy Schalk en Mariska Jansen tussen de oliebollen.

    Eigen foto

Heel Abbenes bakt oliebollen voor het goede doel

ABBENES Op heel veel plekken in Abbenes ging de wekker afgelopen zondag wel heel vroeg af: om 6.00 uur. Het beloofde voor deze mensen een drukke dag te worden, want er moesten oliebollen worden gebakken, héél veel oliebollen.

Evenals in 2017 heeft Sandy Schalk opnieuw een team geformeerd om deel te nemen aan Samenloop voor Hoop, genaamd team Gezellige Boel. Het gehele team bestaat inmiddels uit 46 deelnemers. De doelstelling van de teamleden is om 15.000 euro in te zamelen voor de KWF Samenloop voor Hoop op 22 en 23 juni 2019 in Hoofddorp, welk bedrag door middel van acties van de deelnemers bijeengebracht moet worden. 

KERSTBALLEN Schalk stond eerder al met een kraam op de Kerstmarkt in Abbenes, waar zij onder meer zelfgemaakte kerstballen verkocht. Een teamgenoot van haar, lerares op het Haarlemmermeer Lyceum, organiseerde een zwemmarathon met leerlingen, waarbij de gehele 15.000 euro in één keer werd opgehaald. Maar dat betekent niet dat het team nu op de lauweren gaat rusten. De leden hebben nu een streefbedrag van 30.000 euro. Vandaar dus de oliebollenactie in Abbenes, die Schalk tezamen met Mariska Jansen opzette.

Er werd geflyerd in Abbenes en de bestelbriefjes werden bij de mensen thuis opgehaald. Het aantal bestelde oliebollen overtrof alle verwachtingen: 1.300 stuks. Maar daar bleef het niet bij, het werden er 1.600 en uiteindelijk 1.900. 

BAKLOCATIES Het plan was in eerste instantie om oudejaarsdag te gaan bakken, maar door het overweldigende aantal bestellingen was het voor deze amateurs moeilijk in te schatten hoe lang het bakken zou duren en er moest tevens worden gezocht naar meerdere baklocaties. Gelukkig kon er een team in de kantine van SV Abbenes terecht, was er gelegenheid bij familie Van der Made thuis en in dorpshuis Het Praatpunt.

Dus werd er deze vroege zondagochend in Abbenes om 7 uur beslag gemaakt en om 8 uur lagen de eerste oliebollen in de pan. Schalk en Jansen werden bijgestaan door veel vrijwilligers, die bereid waren op hun vrije zondag deeg te kneden, oliebollen te bakken, lekker te gaan stinken, te tellen, bestellingen klaar te zetten en alles weer schoon te maken. Het bakken verliep voorspoedig en halverwege de middag was de klus geklaard. 

WINST Op maandag 31 december stonden alle bestellingen keurig klaar in het Praatpunt en konden de mensen ze op komen halen. De teller stond inmiddels op ruim 2.000 oliebollen. Oliebollenmeel en olie zijn gesponsord door Albert Heijn in Nieuw-Vennep, waardoor iedere verkochte oliebol winst was. De opbrengst van de actie is ruim 700 euro. Er staan nog meer acties op het programma. Op 18 januari 2019 komt er een Zumba-inzamelingsactie bij sportcentrum Nieuw-Vennep waarvoor zich al 73 deelnemers hebben aangemeld en 6 april 2019 is er een bingo in dorpshuis Het Praatpunt.