• Redactie

HAP wekt ergernis coalitiepartners

HOOFDDORP Fractievoorzitter Johan Rip van lokale partij HAP heeft donderdag tijdens het begrotingsdebat in de gemeenteraad ergernis gewekt van met name coalitiepartner VVD. Rip deed een dringend beroep op zijn collega's in de raad om meer geld uit te trekken voor steun aan kwetsbare groepen, maar het tijdstip waarop hij dat deed viel niet bij iedereen in goede aarde.

De politiek leider van de HAP maakte aan het begin van het debat duidelijk dat wat hem betreft er flink wat geld bij moet om de sociale taken van de gemeente op hetzelfde niveau als nu te kunnen blijven uitvoeren. In deze raadsperiode is er een speciaal geldpotje gemaakt om tekorten in de zorg te kunnen opvangen. Dat potje is bijna opgedroogd, zo zei Rip. Het is volgens hem daarom hoog tijd om een nieuw budget te vormen.

De fractievoorzitter van de VVD, Jurgen Nobel, had toen al duidelijk gemaakt dat hij dit niet van plan is. Volgens hem kan het restant van de zogeheten behoedzaamheidsreserve naar de algemene middelen en komt er helemaal geen nieuw potje om tegenvallers in het sociaal domein op te vangen.

Aan het einde van het debat kwam Johan Rip terug op het discussiepunt. Hij opende daarbij de frontale aanval op de VVD. Volgens hem heeft die partij het alleen maar over asfalt en geld maar hebben de liberalen totaal geen oog voor sociale taken. "Ik vind het heel knap van de HAP om vier jaar lang met zo'n partij samen te werken."

Rip betrok zelfs burgemeester Theo Weterings bij zijn tirade tegen de VVD. De fractievoorzitter van de HAP meende dat het een 'bittere teleurstelling' voor de burgemeester moest zijn dat zijn partijgenoten in zijn laatste begrotingsraad in Haarlemmermeer zich zo opstelden. Weterings reageerde dat hij beslist niet als VVD-burgemeester moet worden beschouwd, maar als burgemeester die boven de partijen staat.

VVD-raadslid Erik Boscher toonde zich verbaasd over de kritiek van zijn coalitiepartner. Hij stelde dat de liberalen het huidige beleid voor het sociaal domein hebben onderschreven. Volgens Boscher is er daarom niks mis met het sociale gezicht van de VVD.

Johan Rip kreeg ook geen bijval van de andere coalitiepartners, D66 en PvdA. D66-raadslid John Jhinnoe kwam met een voorbeeld waarbij de HAP D66 niet heeft gesteund. "Waar was de HAP toen met haar sociale gezicht?". PvdA-raadslid Fien Eveleens zei ook in de war te zijn door de opstelling van de HAP.

De irritatie greep terug op een recente discussie in de raad over verlenging van de voucherregeling voor huishoudelijke hulp. De VVD stemde toen als enige coalitiepartij tegen dit voorstel. Die houding heeft kwaad bloed gezet bij de HAP die haar coalitiegenoot verwijt geen sociaal hart te hebben.

CDA-raadslid Herman Koning zei het ook volledig oneens met de VVD te zijn geweest maar die opvatting wel te respecteren. "Ik wil niet meedoen aan spelletjes dat andere partijen precies zo moeten denken als jouw partij."