• Eigen foto

HAP benieuwd of gemeente 'privacyproof' is

HOOFDDORP Vorige maand zijn de nieuwe Europese privacyregels ingevoerd. Dat was een ingewikkelde opgave voor de gemeente met alle taken op het gebied van het sociaal domein en de voortdurende uitwisseling van persoonlijke gegevens met andere partijen. De fractie van de HAP is daarom benieuwd of de overheveling naar het nieuwe systeem bij de gemeente goed verlopen is.

HAP-raadslid Tim van Essen heeft het college van burgemeester en wethouders er schriftelijke vragen over gesteld. Hij is allereerst benieuwd of de gemeente de deadline van 25 mei heeft gehaald of dat er achter de schermen nog druk wordt gewerkt om de zaken op orde te krijgen.

Van Essen vraagt ook of de zogeheten verbonden partijen inmiddels aan de nieuwe Europese regelgeving voldoen. Het raadslid wil ook weten of de inwoners zijn meegenomen in de nieuwe regels en waar burgers hun persoonlijke gegevens kunnen inzien.

Een voorbeeld van het toepassen van de nieuwe regels is het gebruik van WhatsApp. Het is onbekend waar dit Amerikaanse bedrijf de gegevens van gebruikers opslaat en wat ze er verder mee doen. Tim van Essen wil weten of dit aspect ook is bekeken.

De HAP'er vraagt ook of het college gebruik maakt van de anti-virussoftware van Kapersky. De rijksoverheid heeft kort geleden aangegeven te stoppen met deze Russische software om misbruik, sabotage en digitale spionage te voorkomen. Van Essen is daaerom benieuwd of de gemeente ook contracten heeft lopen met Kapersky.