• Frans Tol

Handhavers bezoeken weekmarkt in Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP Gemeentelijk handhaver Sobash Kakkar benadrukte donderdag op de weekmarkt van Nieuw-Vennep dat hij en zijn collega's er vooral zijn voor de leefbaarheid. "Wij zijn boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) en zijn hier vandaag op het Harmonieplein met een opvallende wagen, promotiemateriaal en gratis koffie om naar ideeën van burgers te vragen, om te weten te komen wat mensen willen. Hun wensen kunnen zij ook op een lijst opschrijven."

Als eigenlijke chef van de dertig gemeentelijke handhavers en straatcoaches, en als burgervader, was bovendien burgemeester Theo Weterings naar de markt gekomen om naar de verhalen van zijn burgers te luisteren. "Gelukkig zijn er veel mensen die zeggen dat zij zich hier veilig voelen."

Benadrukt werd dat de politie er vooral is voor de veiligheid en de handhavers voor de leefbaarheid. Handhaver Rik de Vries: "Burgers moeten zich niet ergeren aan irritante kleine dingen. Bij ons gaat het vooral om foutief geparkeerde auto's, loslopende honden en illegale uitwerpselen. De politie is voor het rijdend verkeer, wij voor het stilstaand verkeer. Inbraakpreventie is daarbij een bijtaak."

De handhavers surveilleren lopend, fietsend of met de auto van 7.30 tot 22.30 uur. Tot 1.00 uur zijn er straatcoaches. Ex-agent Ben Haspels: "Die zijn er om overlast op hangplekken te voorkomen", legt voormalig dorpsagent Ben Haspels uit. Wandeltrainer Kees van Gerven: "Gelukkig zijn fiets- en wandelpaden hier nu veel beter. Handhavers moeten die echter niet gebruiken met hun auto."

Truus Touw bleek boos over een bekeuring vanwege haar loslopende 13-jarige hond. "Ik hoop dat zij ook de rotzooi melden onder de brug van de singel bij het winkelcentrum." Gerard Smit kwam in Nieuw-Vennep wonen vanwege kinderen en kleinkinderen. "Mede dankzij de zichtbaarheid van handhavers voel ik mij hier volkomen veilig."

In navolging van het bezoek aan Nieuw-Vennep gaan de handhavers binnenkort ook naar weekmarkten in Badhoevedorp, Floriande en Zwanenburg.