• De regenboogvlag, die symbool staat voor seksuele diversiteit, wappert niet meer elke dag voor het raadhuis

    import

Haarlemmermeer wordt Regenbooggemeente

HOOFDDORP Haarlemmermeer wordt een zogenaamde Regenbooggemeente. Dat houdt in dat de gemeente extra beleid ontwikkelt voor de acceptatie van onder meer homo's, lesbo's en transgenders. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad vorige week besloten tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota.

Er zijn op dit moment 54 andere Regenbooggemeenten in Nederland. Haarlemmermeer kreeg als grote gemeente al eerder het verzoek om lid te worden, maar hield de boot toen af. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad wil dat Haarlemmermeer zich nu alsnog aansluit. Elke Regenbooggemeente ontvangt 20.000 euro subsidie van het Rijk.

ELKE DAG De aanmelding als Regenbooggemeente heeft tot gevolg dat de speciale regenboogvlag, die symbool staat voor seksuele diversiteit, niet meer elke dag voor het raadhuis wappert. De afspraak tussen Regenbooggemeenten is namelijk dat de vlag alleen op speciale dagen wordt gehesen als er extra aandacht is voor seksuele diversiteit, zoals op de Coming Out Day in oktober.

De regenboogvlag kwam er begin dit jaar op initiatief van HAP-raadslid Sophie van de Meeberg. De vlag was een reactie op de zogenoemde Nashville-verklaring waarin orthodoxe christenen zich keerden tegen homo's en lesbo's. De dagelijkse vlag was een doorn in het oog van de fractie van Forza!, die vindt dat niet-hetero's nu juist worden weggezet als een aparte groep mensen.

MOTIE Daarom diende Forza! vorige week een motie in om de vlag weer weg te halen en de gemeente aan te melden als Regenbooggemeente. Volgens Forza!-raadslid Michel van Dijk is dat beter.

De fracties van HAP en ChristenUnie-SGP stemden tegen. HAP-raadslid Van de Meeberg zei het erg jammer te vinden dat de regenboogvlag nu wordt gestreken. Ze wist ook niet goed wat Haarlemmermeer meer kan doen nu ze Regenbooggemeente wordt.

EIGEN ZAK Ook wethouder Marjolein Steffens-van de Water zag de meerwaarde niet direct van de aanmelding als de Regenbooggemeente. Zij wees erop dat de gemeente alle activiteiten nu uit eigen zak betaalt. De wethouder zei niet te weten wat er nog meer kan worden gedaan.

Frits Verhagen