• De overhandiging door Sybil van Dam van haar boek aan burgemeester Onno Hoes.

  Frans Tol
 • Frans Tol
 • Dorpskoningin Laila Bouterse in de jeep van de Oranjevereniging.

  Frans Tol
 • Legertrucks van het Transport Museum brachten een bezoekje aan het Harmonieplein.

  Frans Tol
 • Frans Tol
 • Achter: Joop Boogaard, Ben Langedoen en Sybil van Dam. Voor: Jaap Wit en Frans van Stein.

  Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol

Groots Bevrijdingsfeest op Harmonieplein

NIEUW-VENNEP Voor de start en de aankomst van een tour van een aantal van ongeveer 45 legervoertuigen en motoren, voor het signeren van het boek van Sybil van Dam 'Kameraden voor het leven' met verhalen van een dertiental veteranen - waaronder ook twee vrouwen - en de overhandiging van het eerste exemplaar in aanwezigheid van die veteranen aan burgemeester Onno Hoes, voor de toespraak van de burgemeester, de vrijheidsmaaltijd en voor de muziek van DJ Shakedown Benny, de band The Bugalettes, het duo Jazz'n More, en de fifties/sixties band Second Half waren honderden bezoekers op Bevrijdingsdag naar het Harmonieplein gekomen om er daar samen een groots feest van te maken. Het was er zaterdag gewoon heerlijk druk.

Frans Tol

Die tour van legervoertuigen werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking van de mensen van het in het voormalig Bolsgebouw nieuwe Transport Museum. Zij hadden bovendien voor deze dag voor speaker Erling Brom gezorgd, die het feest voortreffelijk aan elkaar wist te praten. En omdat het om zoveel voertuigen ging werd de tour in tweeën gesplitst met twee verschillende routes van ongeveer een uur. Na het defilé kregen vele voertuigen een prominente plaats op het plein, zodat de feestgangers volop de gelegenheid hadden deze voertuigen van dichtbij te kunnen bewonderen. Burgemeester Hoes had 'juf' Sybil van Dam gevraagd om het exemplaar dat hij mocht ontvangen voor hem te signeren en er een tekst in te schrijven. Tot zijn verwondering stond er als tekst maar één woord: Vrijheid! Daar haakte hij op in: 'Want ja, vrijheid: dat is waar het vandaag allemaal om gaat.' Hij leek aangenaam verrast te zijn door het hele gebeuren en de grote drukte op het Harmonieplein: 'Het is voor mij de eerste keer en ik heb mij laten verrassen. Maar wat ik ook zo geweldig vind, is dat er zoveel jonge mensen bij dit Vrijheidsfeest betrokken zijn. Jongeren die meededen aan het defilé, maar ook de vele jonge bezoekers hier op het plein.'

Burgemeester Hoes stipte aan dat wij hier feest kunnen vieren alsof er in de wereld niets aan de hand is: 'Dankzij die veteranen en verzetsstrijders. Daar ben ik trots op en dankbaar voor. Maar er wordt elders nog heel hard gevochten voor die vrijheid.' Vier van de dertien veteranen gingen apart met Sybil van Dam op de foto. Dat was allereerst veteraan Joop Boogaaard, die in huize 'de Stal' woont aan de Rijnlanderweg. Hij vertelde dat hij als grenadier op Java terecht kwam: 'En ik heb daar echt moeten vechten.' Frans van der Stein uit Buitenkaag meldde dat hij als dienstplichtig soldaat voor de Luchtmacht uitgezonden was naar Nieuw-Guinea: 'In die tijd zijn er 6.000 soldaten gesneuveld in heel Indonesië. En 120 daarvan sneuvelden in Nieuw-Guinea. Later heb ik projecten gedaan voor ontwikkelingshulp.' Venneper Jaap Wit vaarde voor de marine over de hele archipel en Ben Langedoen was als marechaussee werkzaam in Egypte en Roemenië. Via het Koepelcommissie is het boekje van Sybil van Dam te bestellen voor 15 euro. Nadat het Bevrijdingsfeest was afgesloten met het gezamenlijk zingen van 'We'll Meet Again', was er tot 22.00 uur nog een feestprogramma voor jongeren. Het feestelijk succes van deze dag  was natuurlijk wel vooral te danken aan het geweldige voorbereidend werk van de Koepelcommissie, die hiermee een uiterste prestatie geleverd hebben. Wel alleen mogelijk door de soepele medewerking van Maatvast en het Transport Museum.