• ANP FOTO

GroenLinks slaat alarm over bodemvervuiling rond Schiphol

HAARLEMMERMEER Op verschillende plekken rond de luchthaven Schiphol is de grond ernstig verontreinigd met de niet afbreekbare stof PFOS. Dat blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in de grond en het grondwater van Haarlemmermeer. Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over de gezondheid van mens en dier en heeft het college schriftelijke vragen gesteld.

De bodemverontreiniging is het gevolg van een incident met een sprinklerinstallatie in een KLM-hangar in de zomer van 2008, waarbij de grond vervuild raakte met PFOS. In totaal 50.000 kubieke meter grond werd vervuild met 143 kilo PFOS, dat behoort tot de zeer giftige stoffen.

ONRUST In het voorjaar van 2018 ontstond er onrust over de vervuiling, toen de vervuilde grond vanaf Schiphol-Oost werd vervoerd naar een terrein bij Aalsmeerderbrug. Met name inwoners van Rijsenhout maakte zich grote zorgen over de vele vrachtauto's vol verontreinigde grond.

De provincie Noord-Holland, het bestuursorgaan dat de aanpak van vervuilde grond coördineert, stelde de verontruste bewoners tijdens een informatiebijeenkomst gerust. De affaire leidde ook tot raadsvragen en debatjes in de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

STAARTJE De verontreiniging krijgt nu dus een staartje door de metingen van de Omgevingsdienst. Maaike Ballieux van GroenLinks wil in een grote serie vragen aan B en W het naadje van de kous weten. Ze vraagt zich onder meer af of de grondafgraving van de vervuilde grond vorig jaar op Schiphol-Oost niet stilgelegd had moeten worden.

Het raadslid is ook benieuwd of de verontreiniging niet zodanig ernstig is dat de grond met spoed moet worden gesaneerd. Daarnaast speelt een kwestie waarbij een hoeveelheid bagger die mogelijk met PFOS en het verwante PFOA is vervuild, is aangeboden bij het baggerdepot van Meergrond in Nieuw-Vennep. GroenLinks vraagt zich af of die bagger nu niet beter moet worden onderzocht.