• De brandweer gebruikt nog steeds bluskranen, in de toekomst is dat niet meer nodig.

    Eric van Lieshout

Groen licht bluswaterwagens, brandkranen worden overbodig

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad heeft vorige week groen licht gegeven voor de komst van bluswaterwagens voor het bestrijden van branden in Haarlemmermeer. De mobiele watertanks gaan op termijn de bestaande brandkranen vervangen. Ondanks het akkoord had de politiek hier en daar nog wel wat kritische vragen.

Binnen de Veiligheidsregio Kennemerland wordt al geruime tijd gesproken over de inzet van waterwagens in plaats van brandkranen. Burgemeester Onno Hoes maakte er vorige week geen geheim van aanvankelijk erg kritisch te zijn geweest. Haarlemmermeer heeft in het recente verleden veel geld uitgegeven aan het vernieuwen van brandkranen en om die voorziening zo snel alweer overboord te gooien is pure kapitaalsvernietiging, zo vond de burgemeester.

VEILIG BLUSWATER Toch heeft Hoes zich laten overtuigen door een onderzoek naar de beste oplossing voor veilig bluswater. Die is volgens deskundigen toch echt een bluswatervoertuig. De Veiligheidsregio wil er acht aanschaffen in combinatie twee ingenieuze watertransportsystemen. Dat vergt een investering van miljoenen, die keurig over de deelnemende gemeenten wordt verdeeld. Haarlemmermeer betaalt als grote speler wat meer dan de kleinere gemeenten.

Haarlemmermeer wil dat een deel van de kosten wordt betaald met het geld dat vorig jaar is overgebleven op de begroting. Dat gaat om een bedrag van 1.3 miljoen euro. Het bestuur van de Veiligheidsregio is echter tegen en daarom heeft de gemeente bezwaar gemaakt.

POSITIEF De meeste fracties waren vorige week positief over de bluswaterwagens, al vonden sommige het wel erg lang duren voordat ze operationeel zijn: pas in 2022. D66-raadslid Charlotte van der Meij vroeg zich af of de mobiele voorzieningen niet kunnen worden gecombineerd met de bestaande brandkranen, maar volgens burgemeester Hoes is die optie onbetaalbaar. Hij benadrukte dat er op de centen zal blijven gelet.

Frits Verhagen