• Halloween kan een spannende aangelegenheid zijn.

    Archief
  • Eng verkleden is synoniem aan het vieren van Halloween.

    Eric van Lieshout

Griezelend door de polder tijdens Halloween

HAARLEMMERMEER Het begon ooit - rond het begin van de christelijke jaartelling - in wat wij nu kennen als Ierland, werd zo'n 150 jaar geleden naar Amerika verspreid en is tegenwoordig ook in Haarlemmermeer razend populair: Halloween. Deze krant zet op een rijtje wat er allemaal in het kader van dit feest te doen is.

Halloween. De naam roept beelden op van enge maskers, uitgeholde pompoenen en snoep ophalen langs de deur en is voor velen vooral een Amerikaans feestje. De oorsprong van het feest ligt echter 'gewoon' in het oude Europa. Al rond het begin van de christelijke jaartelling kenden de Kelten in wat nu Ierland is, een voorloper van het feest. Ze vierden op 31 oktober het einde van de oogsttijd met grote vreugdevuren en feestmalen waar een plaatsje vrij werd gehouden voor de doden. Zo eerden zij de zielen van hun overleden dierbaren.

IMMIGRANTEN In de loop der jaren vermengde het Keltische feest zich met de christelijke feestdagen Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). Toen in de 19de eeuw de grote stroom immigranten naar de Verenigde Staten op gang kwam, werd het feest naar de overkant van de oceaan geïmporteerd. Daar kreeg Halloween definitief de kenmerken die we heden ten dage nog kennen, zoals de pompoenen, de enge verkleedkleren en het langs de deuren gaan voor snoep. Dat laatste is in deze regio overigens meer gebruik tijdens Sint-Maarten, dat 11 november wordt gevierd. Hoewel Halloween dan vooral bekend mag staan als een 'Amerikaans iets', wordt het ieder jaar populairder in Nederland en zeker ook in Haarlemmermeer. Dat blijkt wel uit het enorme aantal activiteiten dat in het kader van Halloween wordt gehouden in de polder.

ABBENES De voorloper van het vieren van Halloween is Abbenes. In dit kleine dorp, dat deze dagen omgedoopt wordt naar 'Griezelnes' wordt dit jaar al voor de vijftiende maal een Halloween-feest gehouden, met dit keer als thema 'Griezelhotel'. Zaterdag 27 oktober is de jeugd in twee leeftijdsgroepen vanaf 18.00 uur welkom om mee te lopen met de griezeltocht door het dorp. Als de kinderen genoeg geschrokken zijn, zijn de volwassenen aan de beurt. Opgeven is helaas niet meer mogelijk, het evenement is helemaal volgeboekt.

HOOFDDORP Uiteraard wordt ook in Hoofddorp Halloween gevierd. In winkelcentrum Floriande wordt er zelfs de hele dag aandacht aan het feest besteedt. Vanaf 10.00 uur is er een weekmarkt in Halloween-sfeer, van 13.00 tot 20.00 uur is er Halloween-straattheater en vanaf 17.00 uur is er een Heksen- en Goochelshow. Natuurlijk is er ook de jaarlijkse Floriande Halloween Optocht. Deze begint om 19.00 uur en wordt afgesloten met een vuurwerkshow bij het skatepark.

In Hoofddorp Winkelstad beseffen ze dat Halloween niet zonder een goed uitgesneden pompoen kan. Daarom wordt zondag 28 oktober een workshop gehouden. Onder begeleiding van een professional leren de deelnemers de grappigste, griezeligste of juist liefste gezichten uit een pompoen te snijden. De workshop wordt gehouden op het Polderplein Binnen (voor de HEMA), jong en oud is tussen 12.30 en 16.30 uur welkom.

NIEUW-VENNEP Bij Klimpark21 wordt het verhaal van kapitein Jan Kraay verteld tijdens de het evenement Halloween Speurtocht en Klimmen, 26 en 27 oktober. Volgens de legende moest Kraay in 1840 een belangrijke lading voor de koning vervoeren, maar verging zijn schip in het Haarlemmermeer. Publiek is beide dagen welkom vanaf 18.00 uur.

Op kinderboerderij Dierenvreugd worden 27 oktober vanaf 18.00 uur enge verhalen verteld. Ieder kwartier is er een nieuw verhaal, het laatste is om 20.15 uur. Echte stoere kinderen kunnen in het wandelpark naast de kinderboerderij een enge tocht lopen. Maar pas op, er gebeuren vreemde dingen in het grote donkere bos.

Ook Getsewoud staat bekend om de jaarlijkse Halloween-viering. Verzamelen voor de optocht gebeurt vanaf 18.45 uur bij activiteitencentrum Het Contact, de optocht vertrekt om 19.00 uur. Natuurlijk worden alle deelnemers opgeroepen zo eng mogelijk verkleed te komen.

LISSERBROEK Ook in Lisserbroek weten ze wat bang maken is. De jeugd van 6 tot 12 jaar oud kan vrijdag 2 november vanaf 19.00 uur meelopen met de spookspeurtocht door de straten en poorten van Lisserbroek. Tijdens de speurtocht komen de deelnemers verschillende opdrachten en - natuurlijk - griezels tegen. Aanmelden kan op de dag zelf (tot 19.45 uur) bij De Nooduitgang. Een dag later is de jeugd vanaf 12 jaar en ouder aan de beurt. Zij kunnen zich aanmelden vanaf 19.30 uur en sluiten de tocht af in het Haunted House.

JEUGDLAND Op Jeugdland in zowel Hoofddorp als Nieuw-Vennep is er aandacht voor Halloween. In Nieuw-Vennep kunnen kinderen vrijdag 26 oktober een griezelige middag meemaken en zich laten schminken, spelletjes spelen of iets knutselen. Jeugdland Hoofddorp houdt een dag later een Halloween-spooktocht met kinderdisco. Van 18.30 tot 21.00 uur is in het clubgebouw een disco met verkleedwedstrijd. Buiten op het terrein is een 'spooky spooktocht', die overigens ook geschikt is voor de jongste bezoekers.

Uiteraard is dit overzicht niet compleet. Houd jij of ken jij een Halloween-viering die ontbreekt? Brengt onze lezers dan op de hoogte van jouw evenement. Via het tabblad 'Deel je nieuws' op onze website kan iedereen zijn of haar Halloween-evenement bij onze lezers onder de aandacht brengen.

Alex Stolwijk