• Gezondheidscentrum De Nieuwe Kern

    Frans Tol

Gezondheidscentrum De Nieuwe Kern opent 23 april

NIEUW-VENNEP In De Nieuwe Kern, het nieuwe gezondheidscentrum in de Doorbraak, is vanaf dinsdag 23 april een praktijk te vinden zijn van de Nieuw-Vennepse Apotheken, Amstelring Thuiszorg, Mentaal Beter Psychologie, Verheul en Weerman Fysiotherapie, een laboratorium van Atal Medial, diëtiste Patricia Adamse en de praktijken van de huisartsen Frank Kalf, Timo Bongers, Wiljam Ouwendijk en Martine Kelder.

De huisartsen, die in deze vestiging de rol van spelverdeler krijgen, verlaten allemaal hun vorige praktijkruimtes. Over hoe en waarom het idee voor dit gezondheidscentrum is ontstaan, doen de deelnemende disciplines wat geheimzinnig. "Het is zomaar als een idee ontstaan." Ook wil vooralsnog geen naam van de echte initiatiefnemer op tafel komen. "Het is gewoon een gezamenlijk initiatief geweest. Het ging erom de disciplines van de eerste lijn bij elkaar te brengen in een dorpse gemeenschappelijkheid."

VERGADERD Maar zeker is wel dat er al in maart 2012 over vergaderd werd en dat daarbij in ieder geval de huisartsen Ben Röhling en Jaap Smaal, Wiljam Ouwendijk, ontwikkelaar Hugo van Luling, en een vertegenwoordiger van de Nieuw-Vennepse Apotheken en Verheul en Weerman bij aanwezig waren. Later in 2016 kwam huisarts Frank Kalf erbij en naar verluid heeft huisarts Martine Kelder ten slotte de finishing touch gedaan.

Ook zeker is dat er erg veel onderling overleg was en het dus een langdurig proces geweest is. En als Hugo van Luling en de als bouwbegeleider aangewezen Dirk Postma het idee niet actief gesteund hadden, had het allemaal nog langer geduurd of was het initiatief in de prullenmand beland. Nu zijn de deelnemers enthousiast over het resultaat.

GEEN GASAANSLUITING De Nieuwe Kern is gebouwd door de Toekomst Groep uit Andijk naar een ontwerp van Enzo Architecten uit Burgerveen. "Het gebouw heeft geen gasaansluiting. De energie wordt opgewekt via warmtepompen en zonnepanelen. Het is dus een duurzaam gebouw geworden."

In weekblad Elsevier van vorige week werd een groot artikel gewijd aan de vraag: 'Hebt u straks nog wel een huisarts?' Dat probleem geldt gelukkig niet voor Nieuw-Vennep. Daar is de laatste jaren een huisartsenverjonging en -uitbreiding geweest. En in de Nieuwe Kern zullen die vier praktijken samen gaan zorgen voor toekomstbestendige zorg. Belangrijk omdat er in de zorg veel taken worden doorgeschoven naar de huisartsen die daarin een steeds grotere centrale rol gaan spelen.

PRAKTIJKEN In De Nieuwe Kern zal de apotheek, Atal Medial en diëtiste Patricia Adamse op de benedenverdieping te vinden zijn, op de eerste etage de praktijken van de huisartsen Bongers, Ouwendijk en Kelder met een gezamenlijke balie voor de doktersassistentes en op de tweede etage zijn de praktijk van huisarts Kalf, Mentaal Beter, Amstelring en Verheul en Weerman te vinden.

"Naast het profijt dat Nieuw-Vennep zal hebben dat deze eerste lijndisciplines nu dicht bij elkaar zitten en overleg dus veel makkelijker wordt, voegt het pand iets toe aan het karakter van het centrum: het is gewoon een mooi gebouw." Een officiële opening (met een wethouder) wordt in september gehouden.

Frans Tol