• Eigen foto

Getalenteerde contrabassist James Oesi speelt Schubert

HOOFDDORP Van oudsher wordt de contrabas niet per se gezien als volwaardig solo instrument. Maar bassist James Oesi, geboren in Engeland, opgegroeid in Zuid-Afrika, gestudeerd in Rusland, woonachtig in Nederland rekt de grenzen op. Samen met zijn vaste duopartner, pianiste Andrea Vasi, brengt hij een recital dat gewijd is aan drie grootse sonates. Oorspronkelijk niet geschreven voor de bas, maar voor cello of viool en piano.


Oesi vertolkt deze tijdloze werken op uiterst integere wijze op zijn contrabas, met bravoure en meesterlijke perfectie. Hij vindt in Vasi zijn muzikale evenknie, en door hun volstrekt gelijkwaardige partijen houden zij van de eerste tot de laatste noot een intieme dialoog waar u adembenemend van zult genieten. In 2001 neemt James op zijn twaalfde voor het eerst contrabasles, nadat hij als kind al piano en viool speelt in zijn woonplaats Johannesburg, Zuid Afrika, waar hij opgroeit. In 2005, op 16-jarige leeftijd, verruilt James Johannesburg, Zuid Afrika voor Moskou, Rusland om contrabas te gaan studeren aan het Moskou State Tchaikovsky Conservatoire bij Lev Rakov, waar hij de jongste student was en de enige buitenlandse contrabassist.


In mei 2012 studeert James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie was een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Voor zijn studie bij Quirijn van Regteren Altena krijgt hij het Huygens Scholarship, de meest prestigieuze studiebeurs van Nederland. James Oesi is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival, een muziekfestival rondom de contrabas waarvan de eerste editie in mei 2017 in De Electriciteitsfabriek in Den Haag plaatsvindt. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziekensemblespeler. Hij treedt op met onder meer Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern.
Het optreden is zondag 11 maart om 14.00 uur te zien in Het Oude Raadhuis. Kaarten van 18 euro zijn verkrijgbaar via www.demeerse.nl of via 023-5563707.