• Jur Engelchor

'Gemeente moet helpen in strijd tegen ontbossing'

HOOFDDORP De gemeente kan een handje helpen de ontbossing tegen te gaan door geen zaken meer te doen met de grote commerciële banken in Nederland. Dat betoogde een medewerkster van Milieudefensie vorige week als inspreekster tijdens de raadsvergadering.

Volgens de vrouw steken de grote banken elk jaar miljarden euro's in palmolieprojecten, waardoor er wereldwijd vele bossen sneuvelen. Ongeveer 25 gemeenten hebben ermee ingestemd om een brief te schrijven naar de betrokken banken om te stoppen met de financiering. “Het probleem is urgent”, aldus de inspreekster.

CDA-fractievoorzitter Herman Koning zei bang te zijn dat een brief naar de banken weinig effect zal hebben. De commerciële banken doen volgens hem toch waar ze zelf zin in hebben.

Daar komt volgens wethouder Jurgen Nobel van Financiën bij dat de gemeente Haarlemmermeer is aangesloten bij de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) en niet bij een andere bank. Er is dus geen enkele invloed. Nobel zegde toe dat hij wel zal laten uitzoeken of de gemeente banden heeft met een van de commerciële banken.