• Hulpdiensten bij de Toolenburgerplas naar aanleiding van een drenkeling.

    Eric van Lieshout

Gemeente gaat in gesprek met vrijwilligers zwemstrandjes

HOOFDDORP De gemeente gaat in overleg met de vrijwilligers die zich hebben aangeboden om als strandwacht toezicht te houden bij de zwemstrandjes in het Haarlemmermeerse bos en de Toolenburgerplas. Dat heeft burgemeester Onno Hoes donderdag toegezegd tijdens de raadsvergadering.

De toezegging van de burgemeester was naar aanleiding van het ongeval met het 4-jarig jongetje, dat afgelopen zondag in de Toolenburgerplas verdronk. Dat drama heeft veel losgemaakt in Haarlemmermeer.

MEGADRUK Barry Joren uit Nieuw-Vennep kwam tijdens de raadsvergadering inspreken. Hij was zondag samen met zijn vriendin bij de Toolenburgerplas en zag dat het 'megadruk' was bij de plas. Eenmaal thuis zag de Venneper het bericht dat er een kleuter van de bodem was gehaald door hulpverleners.

Joren toonde zich hogelijk verbaasd dat er op zo'n warme zomerdag geen strandwacht of lifeguard bij de Toolenburgerplas aanwezig was. Hij schreef erover op internet en dat riep vele honderden reacties op. De Venneper kreeg zowel steunende als afwijzende reacties. "Sommige reacties waren erg bot. Die mensen vinden dat het de eigen verantwoordelijkheid van ouders is om hun kinderen in de gaten te houden."

ACTIES Inmiddels zijn er op internet meerdere acties in het leven geroepen om toezicht te gaan houden bij de strandjes. Burgemeester Hoes zei dat de gemeente die mensen gaat benaderen om te voorkomen dat er langs elkaar wordt heen gewerkt.

De fracties van CDVP en Forza! hebben begin deze week schriftelijke vragen gesteld. Ze willen dat het college nadenkt over de inzet van lifeguards. B en W moeten de vragen nog beantwoorden, maar burgemeester Hoes heeft al laten weten dat het instellen van professionele toezicht ook een schijnveiligheid kan opleveren.

INFORMATIEBORDEN De gemeente gaat op korte termijn grote informatieborden plaatsen bij de twee grote recreatieplassen. Daar komt op te staan dat er geen toezicht is als mensen gaan zwemmen en ook de naam van de plas zodat aanwezig de juiste locatie kunnen doorgeven als er zwemmers in nood zijn.