• import

Geen aangiften van geweld tegen homo's in polder

HOOFDDORP In Haarlemmermeer staat de teller van het aantal aangiften van geweld tegen homo's op nul. Dat meldde burgemeester Onno Hoes donderdag tijdens de raadsvergadering in reactie op mondelinge vragen van onafhankelijk raadslid Bert de Ruiter.

De Ruiter stelde de vragen naar aanleiding van de commotie die recent is ontstaan over uitspraken van voetbalcommentator Johan Derksen in het tv-programma Voetbal Inside. Derksen nam twee jonge homo's onder vuur die bij de KNVB hebben geklaagd over de anti-homosfeer in veel voetbalstadions.

De commentator stelde dat de homo's niet zo moeilijk moesten doen, tegen een stootje moesten kunnen en gewoon uit de kast moesten komen. Het kwam Derksen op een stortvloed aan kritische reacties te staan en op Twitter verscheen zelfs de hashtag SorryJohan, waarmee twitteraars lieten weten dat de uitlatingen van de cynische commentator niet door de beugel konden.

Naar aanleiding van die beroering stelde raadslid De Ruiter dat homostellen in veel gemeenten niet hand over hand over straat kunnen, omdat ze bang zijn mikpunt te worden van geweld. Hij wilde weten of daarvan ook in Haarlemmermeer aangifte is gedaan.

Burgemeester Hoes kon trots melden van niet. "We zijn een heel tolerante gemeente. We voeren ook een actief beleid op dit gebied." De burgemeester wees erop dat er afgelopen jaar op drie verschillende plekken in de gemeente tijdens de zogeheten Coming Out Day de regenboogvlag is gehesen om de seksuele diversiteit te ondersteunen. Daarnaast is er in het centrum van Hoofddorp een Regenboogvlak met hetzelfde doel te vinden.

Hoes trok de conclusie dat alle inspanningen effect hebben. "We doen er veel aan. Daarnaast heeft u sinds vorig jaar ook nog een homoseksuele burgemeester.''

Raadslid Michel van Dijk van Forza! herinnerde de burgemeester eraan dat alles koek en ei is geweest in de gemeente. Zo liet vorig jaar een jonge allochtoon zich in een filmpje op internet erg negatief uit over homo's. Het Openbaar Ministerie besloot de jongen echter niet te vervolgen. Burgemeester Hoes zei dat dit een besluit de verantwoordelijkheid was van het OM en niet van de gemeente.

Raadslid De Ruiter meende dat slechte grappen als die van 'oude grijze mannen' als Johan Derksen toch ook moeten kunnen. Als persoon wees Onno Hoes die suggestie resoluut van de hand. ,,Het is zeer ongepast om op deze manier grappen te maken op de nationale televisie.'' De burgemeester kreeg voor dit statement een applaus uit de gemeenteraad.