• Rob Joore

Antieke Fokker FVII landt in grasveld bij Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP Er was vanochtend op landgoed Kleine Vennep aan de Hoofdweg een bijzonder tafereel te aanschouwen. Wie niet beter wist, zou zomaar kunnen denken terug in de tijd te zijn gereisd. Niets is echter minder waar, het betrof namelijk filmopnames voor een nieuwe serie over luchtvaartpioniers Albert Plesman en Anthony Fokker.

De komst van het antieke toestel naar Nieuw-Vennep hing samen met opnames voor de serie 'Vliegende Hollanders'. Deze serie van Topkapi Films, geregisseerd door Joram Lürschen (bekend van 'Bankier van het verzet' en 'Alles is liefde') en geschreven door Thomas van der Ree ('Bankier van het verzet'), vertelt in acht afleveringen het verhaal van Plesman en Fokker.

OM DE HOEK Een film over deze twee historische figuren kan natuurlijk niet zonder een mooi vliegtuig, en daarbij kwam ook het in Nieuw-Vennep gevestigde Nationaal Transport Museum om de hoek kijken. Zij zorgden de afgelopen maanden samen met Delware Company voor de bouw van een replica van een Fokker FVIIb-3M. Het toestel wordt, als alle opnames gedaan zijn, opgenomen in de vaste collectie van het museum.

Het is de bedoeling dat de serie, met in de hoofdrollen Fedja van Huêt (Anthony Fokker) en Daan Schuurmans (Albert Plesman), in 2020 wordt uitgezonden door AVROTROS. Benieuwd hoe het er aan toe gaat op zo'n filmset? Kijk dan het onderstaande filmpje (bron: Topkapi Films).