• 2018-02-16 13:26:27 GANGNEUNG - Esmee Visser in de Gangneung Oval tijdens de 5000 schaatsen tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. ANP JERRY LAMPEN

    Jerry Lampen
  • 2018-02-16 13:14:25 GANGNEUNG - Esmee Visser in de Gangneung Oval tijdens de 5000 meter schaatsen tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. ANP VINCENT JANNINK

    Vincent Jannink
  • NOS

Esmee Visser haalt goud op 5.000 meter

BEINSDORP Op de 5.000 meter in PyeongChang heeft Esmee Visser een tijd van 6.50.23 gereden. De 22-jarige langebaanschaatser uit Beinsdorp behaalde hiermee de eerste plaats. Naast de geweldige eerste plek is het voor haar een persoonlijk record.

"Ik heb er geen woorden voor. Je twijfelt, lukt het wel?", reageerde Esmee achteraf. "Ik had 6.55 in mijn hoofd. Toen Annouk een megatijd neerzette, dacht ik, ik moet een tandje harder. Ik schrok van haar tijd en dat levert toch een extra druk op. Met een tweede plek had ik ook heel blij geweest."

Ze ging haar trainingsmaatje Annouk van der Weijden voorbij. Van der Weijden zette in de eerste van de zes ritten een tijd neer van 6.54.17, een persoonlijk record. "Een hele goede rit," vertelde ze tegen de NOS. "Ik heb er alles uit gehaald wat er in zat."

Visser zette eind 2017 met een tijd van 6.56.60 de derde beste tijd van dit seizoen neer. Ze komt uit voor het RTC Noord, dat valt onder schaatsorganisatie iSkate en vertelde in Zuid-Korea vooraf gespannen te zijn, door het succes van de Nederlandse schaatsers. "Geweldig dat ik hier sta." Ze geniet ervan om alles te ontdekken in het Olympisch dorp. Ze probeerde er onbevangen in te staan, maar gaf toe er toch van te genieten dat concurrenten naar haar kijken.

OKT "Het is supergaaf wat ik heb geflikt," zei de Beinsdorpse eerder tegen het Witte Weekblad over haar prestatie tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Met haar tweede plaats op de 5000 meter (in een pr van 6.56.60), was de Beinsdorpse de grote verrassing en veroverde ze een ticket voor de Winterspelen in Zuid-Korea. "Het is overweldigend, ongelooflijk," zei ze in een telefonisch interview. "Ik leef al dagen in een roes. Alles wat er op je afkomt, maar het begint nu een beetje te bezinken. Ik kan er heel erg van gaan genieten."