• De Ringvaart van Haarlemmermeer

    Eigen foto
  • De oude verkeerstoren op Schiphol Oost

    Google Maps
  • Het Haarlemmermeer Paviljoen

    ANP Foto

Erfgoed maakt kans op titel Monument van het Jaar

HAARLEMMERMEER Wat hebben de Ringvaart, het overgebleven erfgoed op Schiphol Oost en het Haarlemmermeer Paviljoen gemeen? Ze zijn alle drie genomineerd voor de titel Monument van het Jaar 2018. De winnaar wordt zaterdag 8 september bekendgemaakt, en iedereen mag stemmen.

De gemeente Haarlemmermeer kiest al enige jaren het Monument van het Jaar. De Eendenkooi Stokman (2015), gemaal De Cruquius (2016) en het woonhuis aan de Hoofdweg 901 (2017) gingen er eerder al met deze eretitel vandoor. Dit jaar maken de Ringvaart, het overgebleven erfgoed op Schiphol Oost en het Haarlemmermeer Paviljoen kans op de prijs.

JONGSTE Het Haarlemmermeer Paviljoen, gebouwd voor de Floriade van 2002, is met afstand de jongste van de drie genomineerden. Het gebouw in het Haarlemmermeerse Bos is volgens de erfgoedcommissie (die verantwoordelijk is voor de nominaties) een mooi voorbeeld van het feit dat hedendaagse architectuur ook deel uitmaakt van het cultureel erfgoed.

Voor de oorsprong van het overgebleven erfgoed op Schiphol Oost moeten we al een stuk verder terug in de tijd. Onder het asfalt van Schiphol Oost liggen de resten van de entreelaan van Hoeve Vredehof uit 1913. Daar werd in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, een militair vliegveld aangelegd dat later uit zou groeien tot het huidige Schiphol. De oude verkeerstoren die nog altijd fier overeind staat is een mooie herinnering aan deze tijd.

EERSTE SCHOP Toch zou dit erfgoed er nooit zijn geweest als de derde genomineerde er niet zou zijn: de Ringvaart. Dankzij de Ringvaart - waarvoor in 1839 de eerste schop de grond in ging -en de bijbehorende ringdijk, werd de Haarlemmermeerpolder een feit. De Ringvaart is daarom een belangrijk stuk Haarlemmermeers erfgoed. 

De winnaar van de verkiezing wordt zaterdag 8 september, tijdens de Open Monumentendag die in het weekeinde van 8 en 9 september plaatsvindt, bekendgemaakt. Inwoners van Haarlemmermeer beslissen wie wint, stemmen kan tot en met 30 augustus via deze website.