• Sedum filtert heel veel fijnstof uit de lucht, daarom ligt het op de rotonde.

    Jos van Rooijen

Eerste rotonde met sedum bedekt

RIJSENHOUT Haarlemmermeer heeft er sinds kort een nieuwe soort rotonde bij: een rotonde met sedum. Een vetplantje waar er verschillende soorten van zijn, maar die allemaal hetzelfde doen: fijnstof uit de lucht filteren.

De eerste rotonde in Haarlemmermeer die het sedumplantje als bodembedekker heeft, ligt op de kruising van de Pudongweg en Naritaweg. Een betere plek is haast niet denkbaar. Beide wegen liggen op het nieuwe bedrijventerrein tussen Kruisweg, Aalsmeerderbrug en Rijsenhout (Schiphol Logistic Park) dat in rap tempo ingericht wordt met bedrijven die zich bezighouden met opslag en overslag van goederen. Dat brengt (voornamelijk) veel vrachtverkeer met zich mee. Dus fijnstof, zeer schadelijk voor de gezondheid, voldoende.

Het sedumplantje blijkt nu bij uitstek een plantje dat dat fijnstof opvangt en deels op natuurlijke wijze afbreekt en deels met het regenwater opvangt in de plastic bak waarin meteen ook de voedingstof voor het sedum zit. Een dubbele 'opvang' derhalve en voor milieuwethouder John Nederstigt een goede reden de rotonde op symbolische wijze te openen. Symbolisch, want de rotonde is al weken in gebruik in een bijzonder druk wegennet. Vrachtwagens en personenauto's rijden af en aan.

Maar er zijn nog meer redenen voor de wethouder om enthousiast te zijn over de vinding van Algae Innoviations uit Rijsenhout en Jongkind BV uit Aalsmeer. De sedumbedekking kan heel veel regenwater voor langere tijd vasthouden (retentie) en dat helpt bij een gelijkmatige afvoer van regenwater. Het sedumplantje wordt in diverse soorten aangeplant en dat trekt diverse insecten aan.