• Wethouder Tom Horn slaat de officiële eerste paal.

    Frans Tol

Eerste paal project Elzenhove gaat de grond in

ZWAANSHOEK Wethouder Wonen Tom Horn heeft dinsdag 11 september de officiële eerste paal geslagen van het project Elzenhove in Zwaanshoek-Noord, dat zeventien luxe villa’s gaat omvatten. "Ofschoon ik het momenteel vooral druk heb met woningen in de sector sociale woningbouw, heb ik 'ja' gezegd voor het slaan van deze eerste paal. Vooral omdat dit weer doorstroming geeft, zodat meer mensen in een passende woning terecht komen. Na het ontstaan van de grote Vinex-wijken moesten er groengebieden komen. En in een daarvan, de Boseilanden, wordt ook gebouwd. De mensen die hier komen wonen, kunnen daardoor genieten van extra woongenot."

André Tito, directeur productie van Smit’s Bouwbedrijf dat de woningen gaat realiseren, wees erop dat er twee soorten villa’s gebouwd worden. "De langwerpige woningen type Longhouse en de vierkante woningen type Squarehouse. Beide met rieten daken en een woonoppervlakte van 250 vierkante meter op kavels tussen de 500 en 900 vierkante meter. Met muren van leisteen en rieten daken."

SPECIALISATIE Van de zeventien woningen zijn er inmiddels door makelaar Keijser & Drieman twaalf verkocht. "Wij zijn met de verkoop al vorig voorjaar begonnen", aldus makelaar Eric Keijser. "We hebben nu eenmaal nieuwbouw als specialisatie. Het ging best goed, er zijn er nog maar vijf te koop."

Met het hele project is na het winnen van een prijsvraag al 2,5 jaar geleden begonnen. De bouw van de woningen, die door vader en zoon Duco en Rudy Uytendaal ontworpen zijn, moet volgend najaar afgerond zijn. Koper Michel Venneker woont nu nog met vrouw en drie kinderen in Floriande: "Ons Longhouse komt op steenworp afstand van onze vorige woning te staan. Daarom hoeven onze kinderen niet naar een andere school. Wij wilden naar een mooie plek in de natuur." Daarin is Venneker geslaagd, want de woningen worden midden in het groen gebouwd. Volgens de folder worden de Boseilanden gekenmerkt door de vele waterpartijen, de rietkragen en tal van elzensingels. Vandaar ook de naamgeving.

ROOTS "Nu onze vijf kinderen de deur uit zijn, wilden wij wat kleiner gaan wonen. U ziet, daar is met de keuze voor een woning hier niet veel van terecht gekomen." Ben Alink woont nu nog in Almere. "Maar daar hebben wij nooit kunnen aarden. Onze roots liggen immers in deze omgeving, waar nu ook nog veel vrienden wonen en natuurlijk veel familie."

Het echtpaar Coenen komt uit Haarlem en heeft vijf kinderen. Hella Coenen: "Wij wilden naar een groter huis met veel slaapkamers. Ja, wij hadden wat eisen: het moest nieuwbouw worden, landelijk liggen in het groen en fietsbaar naar het strand. Het werd dus een Longhouse hier." Baykan Saray koos voor een Squarehouse. "Mijn vrouw en ik wonen nu met vier kinderen in Toolenburg en wij hebben meer ruimte nodig. Dus hebben wij nu de knoop maar doorgehakt. De kinderen kunnen op dezelfde school blijven en wij hoeven niet eens een andere huisarts of tandarts te zoeken."