• Zo’n tuin helpt maar weinig tegen wateroverlast.

    Frans Tol

'Een regenton is een goed idee tegen wateroverlast'

HAARLEMMERMEER Het Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer is actie begonnen tegen wateroverlast. Dit gebeurt onder meer met een raamposter die mensen achter hun raam kunnen plakken. 

'In zogenaamde versteende gebieden van Haarlemmermeer is veel steen en weinig groen te vinden. Het water kan daardoor niet weg en dit zorgt voor veel overlast en schade. Dit kunnen wij echter met z'n allen wel voorkomen omdat iedereen daaraan kan bijdragen. Veel Haarlemmermeerders doen dat al, maar het is niet altijd goed te zien wat er in de (achter)tuin is gedaan. Daarom lanceert Haarlemmermeer waterproof de raamposter: Samen maken we Haarlemmermeer Waterproof.'

TIPS Op die raamposter staan een aantal tips om die tuinen waterproof te maken. Zoals: staat er in de tuin een waterton die water opvangt uit een afgekoppelde regenpijp, zitten er hoogteverschillen in de tuin, ligt er een open goot voor de waterafvoer, waterdoorlatende verharding en staan er regenbestendige planten? Ligt er een groen dak op de schuur en zijn tegels en stenen vervangen door groen, grond en/of grind? En ligt er een regenwatervijver in die tuin?

Het gaat er allemaal om dat het water in de bodem wordt opgevangen: 'Samen willen wij de zogenaamde sponswerking van Haarlemmermeer vergroten en daarmee helpen voorkomen dat straten en kelders onderlopen bij hevige regenbuien. Dat kunnen wij met bovengenoemde maatregelen in de tuin voorkomen. Voor iedereen is er een manier om daar aan bij te dragen. Eén regenton maakt al een verschil bij jou in de tuin, maar een waterproof Haarlemmermeer is uiteindelijk het resultaat van de inspanningen van iedereen samen. Groot en klein.'

Haarlemmermeer Waterproof is een initiatief van NMCX Centrum voor Duurzaamheid en de gemeente Haarlemmermeer. Met als doel het gratis regenwater van de steeds vaker voorkomende hevige regenval beter te benutten.

TUININRICHTING Helaas is te zien dat bij opnieuw inrichten van een tuin het gemak van geen of weinig onderhoud de voorkeur verdient boven een groene tuin met veel planten. Dan zijn er alleen maar tegels te zien. Dat is niet alleen jammer vanwege de slechte wateropvang maar ook nog voor de in de tuinen rondscharrelende dieren zoals egels.

Nicole Meijer twijfelt nog over de inrichting van de tuin in haar nieuw gekochte huis: "Wij weten eigenlijk niet zo goed hoe wij de verschillende planten in onze nieuwe tuin moeten onderhouden. Daar moeten wij ons nu meer in gaan verdiepen. De flink gegroeide struiken in de voortuin nemen veel licht weg en de klimop in de achtertuin heeft door verwaarlozing en slecht onderhoud veel schade aangebracht aan de tuinmuur en het houtwerk van de schuur. In de tuin die wij achterlaten liggen vooral grote stenen. Die waren wel al aan het verzakken. Dat zouden wij dus hebben moeten aanpakken. Met bloemen, bomen en struiken is een tuin inderdaad wel mooier dan zo'n kale stenen vlakte. En ja, die regenton is inderdaad zo'n slecht idee nog niet."

Frans Tol