• Jannie (83) en John (84) van der Lans-Buckens.

    Annemiek Cornelissen

Echtpaar Jannie en John van der Lans 60 jaar getrouwd

BEINSDORP Jannie (83) en John (84) van der Lans-Buckens zijn dinsdag 30 juli 60 jaar getrouwd en dat is toch wel een hele mijlpaal. Op het gemeentehuis van Hillegom is het diamanten bruidspaar echter al op 24 december 1958 in het huwelijksbootje getreden. Het huwelijk in de Jozefkerk was echter op 30 juli 1959, en dit telt.

"Ik had een eigen bedrijf, dus we zijn even snel op het gemeentehuis gaan trouwen, dat leverde belastingvoordeel op. Een half jaar later trouwden we in de kerk met mooie trouwkleding en alles erop en eraan, dus van die datum gaan we uit."

WONINGEN In hun gezellige woning aan de Rietkraag 66 vindt het interview plaats op dinsdag 9 juli. "De dag dat we in ondertrouw gingen", aldus de trotse bruid, terwijl ze een stuk aardbeientaart op tafel zet. "Daar hoort natuurlijk wat lekkers bij." Ze is een geboren en getogen Beinsdorpse, terwijl 'haar' John uit Lisserbroek komt. Ze leerden elkaar echter kennen in Hillegom, tijdens een wandeling op zondag in de Hoofdstraat.

"Dat was een traditie, dat deden we iedere week, dan liepen we van het politiebureau tot het postkantoor en weer terug. We zagen elkaar en het was 'aan'. Mijn vader zei als het een stoere vent is komt hij op nieuwjaarsdag een bakkie koffie drinken en dat heeft hij gedaan." 

KIND AAN HUIS Al snel was John ook bij Jannie's ouders kind aan huis. "Mijn moeder deed de was voor hem, want zijn vader was overleden." Vijf jaar later is het jonge stel getrouwd. Ze gingen inwonen bij mevrouw Philippi, die een kruidenierswinkel had aan de Venneperweg op nummer 1229a. "Daar hadden we de benedenverdieping, dat winkel was en we sliepen boven. Hier zijn onze zoon Ronald en Marjan geboren."

Vier jaar later betrok het gezin een andere woning, vijf deuren verder aan de Venneperweg 1339 en daar werd dochter Jolanda geboren. Inmiddels heeft het echtpaar ook zes klein kinderen en een achterkleinkind en wonen ze sinds 2009 in de gezellige seniorenwoning aan de Rietkraag 66. "Hier hebben we het prima naar ons zin. Er wonen hier leuke mensen en het is een heel gezellige straat." Jannie en John vermaken zich best.

ELEKTRISCHE FIETS Ze hebben allebei een elektrische fiets en dat is al jaren hun grote hobby. "Tot een jaar geleden hadden we een caravan en deden we overal in het land mee aan fietsvierdaagse. We hebben tienduizenden kilometers gefietst, we deden er soms wel twaalf per jaar. Nu fietsen we nog steeds graag, zo rijden we naar Noordwijk om een ijsje te gaan eten en we hebben in april nog de fietsdriedaagse gedaan van de Bollenstreek." 

Heel toevallig is dat het bruidspaar woont op de plek, waar eens het bedrijf van hun was gevestigd, een dahliakwekerij. "Daar zijn deze seniorenwoningen op gebouwd, kijk hier was precies het land en daar waren de kassen", wijst de bruidegom aan, die nog steeds een grote groentetuin heeft vlakbij de ijsbaan van IJsclub Juliana. Iedere morgen gaat hij daar trouw naartoe.

TWEEDE HUIS "Het is gewoon zijn tweede huis", zegt de bruid, waarna de bruidegom ad rem antwoordt: "We hebben wel lekker verse groente en mooie bloemen in huis." Jannie is een ster in koken en het lekkerste maakt ze volgens haar John, sperziebonen van de tuin, aardappelen en een runderlapje. "Daar eet ik mijn vingers bij op en de kleinkinderen ook."

Annemiek Cornelissen