• Dominee Gert van de Meeberg: - Met warmte zal ik blijven terugdenken aan Halfweg-Zwanenburg.'

    Trudy Witteman

Dominee Gert van de Meeberg zet nieuwe stap

HALFWEG "Ik ben niet zo van veranderingen, maar het is goed om nu een stap te maken. In Nieuw-Vennep liggen nieuwe kansen."

Aan het woord is dominee Gert van de Meeberg (41). Na 11 jaar gaat hij protestants Halfweg-Zwanenburg verlaten om per 30 september predikant te worden van de protestantse gemeente De Rank in Nieuw-Vennep. Na een afscheidsreceptie die komende zaterdag van 15 tot 17 uur in de kerk wordt gehouden gaat hij zondag 23 september voor de laatste keer voor in de knusse dorpskerk aan de Julianastraat in Halfweg. Hij staat voor een nieuwe uitdaging maar Van de Meeberg weet dat hij zijn eerste gemeente, die hij met genegenheid 'mijn eerste liefde' noemt, gaat missen.

Op 13 januari 2008 werd Van de Meeberg in de Grote Kerk van Halfweg als predikant bevestigd. Hij was er geen vreemde. Nadat hij in de zomer van 2006 zijn theologiestudie had voltooid ging hij op zoek naar een baan. Het werd KPN, afdeling klantenservice. Mensen helpen ging hem toen al goed af. "Een klant zei mij eens 'U luistert zo goed. U zou in het pastoraat moeten'. Ik antwoorde dat ik net mijn theologiestudie had afgerond en in het pastoraat een baan zocht." Hoe het is gelopen weet hij niet. Wel dat hij kort daarna gebeld werd door de protestantse gemeente van Halfweg-Zwanenburg waar een jongerenwerker werd gezocht. Hij begon in maart 2007 en werkte negen maanden in deze functie. Met heel veel plezier. Van de Meeberg paste dusdanig goed in die geloofsgemeenschap dat hem werd gevraagd te solliciteren naar de vrijgekomen predikantsplaats. De handoplegging tijdens de bevestiging waarbij collega's en anderen een zegebede uitspreken is altijd een indrukwekkend moment. Op verzoek van Gert nam ook Fons Litjens, pastor van de katholieke gemeenschap van het duodorp, hieraan deel. "Ik vond het erg mooi. De oecumenische toon was gezet."

De eerste jaren ging het vooral over het bouwen aan een nieuwe toekomst. "Met één plek om samen te komen en antwoord geven op de vraag hoe de kerkgemeenschap meer zichtbaar gemaakt zou kunnen worden. We zijn er immers niet alleen voor de dienst op zondag, maar we moeten er ook door de weeks voor elkaar zijn." De ingebruikname op 20 maart 2011 van de Kleine (hervormde) Kerk als protestantse kerk van Halfweg-Zwanenburg voelde voor iedereen als een nieuwe start.

Hoewel ze verschillen in leeftijd en kerkelijke achtergrond konden Brabander Van de Meeberg en Limburger Litjens uitstekend met elkaar overweg en zaten bijna altijd op één lijn. De 10 jaar durende samenwerking resulteerde ondermeer in de tentviering tijdens de feestweek. Het afscheid geeft Fons 'een gevoel van weemoed'. Gert: "Ik ben hem dankbaar voor zijn collegialiteit, humor en kennis van zaken. Samen zijn we tot mooie dingen gekomen." Hij meent dat het 'na zoveel jaar niet logisch is langer te blijven'. "De gegroeide verwevenheid is positief, maar kan er ook voor zorgen dat je te eigen wordt. Een voorganger is slechts een voorbijganger."