• Lin met een aantal klantjes in het omheinde uitlaatterrein.

    Geertje Bos
  • Norbert op punt van vertrek. Hij haalt en brengt de honden.

    Geertje Bos

Hondencentrum straks weg uit Abbenes?

ABBENES De Vennepse Alinda Kroes (1974) begint in 2000 een uitlaatservice voor honden. Later verkast ze naar Buitenkaag, waar het bedrijfje uitgroeit tot een compleet hondencentrum, Lin's Dogs & Doggy's. Sinds 2015 in Abbenes. Hartenwens: de 20ste verjaardag vieren op een nieuwe locatie.

Geertje Bos

In een grote loods achter het boerenbedrijf aan de Hoofdweg 1692 doet Alinda, roepnaam Lin, haar verhaal. Ze vertelt over de bestaansgeschiedenis van het hondencentrum, inmiddels compleet met dagopvang, gedragstherapie en trimsalon en over de verwezenlijking van haar droom, uitbreiding van de mogelijkheden door verhuizing naar Nieuw-Vennep, in een boerderij aan de Venneperweg, even voorbij 't Kabel. Dan kan zij pas ten volle genieten van haar 'hondenleven'. Overigens is zij al vijftien jaar Lin Fontaine-Kroes, de wettige echtgenote van Norbert van wie zij die mooie achternaam meekrijgt. Ze hebben twee kinderen, zoon Rick (2007) en dochter Linsy (2012).

Het echtpaar kent elkaar via 'de paarden'. Lin rijdt paard en Norbert (1971, Badhoevedorp) geeft les. Daar komt (nog) geen hond aan te pas. Zij heeft een baan in de sociale hulpverlening en voor Norberts werk in een manege verhuizen ze samen naar Rockanje. In 2000 keren ze terug naar Nieuw-Vennep en doet de eerste hond zijn intrede, de bulldog Dundy. Terwijl Lin haar uitlaatservice opzet en zich steeds meer verdiept in de hondenwereld, is haar man druk met koerierswerk. Als het hondencentrum allengs groter wordt, gaat het stel samen in de leiding verder, inmiddels parttime gesteund door zo'n zes medewerk(st)ers.

BUITENKAAG Aan de Lisserdijk in Buitenkaag kunnen ze een stuk land huren, zo'n drie ha groot, in te richten als een omheind uitlaatterrein. Een aanwinst omdat het nu niet meer nodig is in Haarlemmermeer allerlei groengebieden op te zoeken om de honden uit te laten. "We hebben daar in tien jaar het bedrijf verder kunnen uitbouwen", aldus Lin, in die periode ook druk met diverse studies op het gekozen vakgebied. Ze volgt schriftelijk cursussen bij het LOI, gaat in de leer bij Martin Gaus en bij de Mexicaans/Amerikaanse hondentrainer César Millan. Samen met vriendin Lavina de Langen (zeg maar Lee) uit Aalsmeer bezoekt ze het Césars Country Inn Pet Resort in Florida. Het tweetal kent elkaar via het werk in de hulpverlening. Lee is daarin nog parttime actief en runt verder de trimsalon, ondergebracht in Lins centrum. De vriendinnen zijn onder de indruk van de wereldwijd bekende 'hondenfluisteraar' en diens opvatting over hondentraining. Lin: "Natuurlijk heb ik veel geleerd, maar ik probeer toch ook mezelf te zijn. Ik pik van iedereen het mijne mee."

ABBENES Onder meer door gebrek aan binnenlocatie in Buitenkaag, verhuist in april 2015 het hondencentrum naar de Hoofdweg in Abbenes, waar niet alleen een grote loods staat, maar ook volop buitenruimte is, ingedeeld in drie grasvelden, uitlaatplek voor tientallen honden tegelijk. De boerenschuur is ingericht voor huisdieren die moeten worden uitgelaten en honden in dagopvang. Exemplaren die ook voor overnachting zijn geboekt, gaan daarvoor mee 'naar huis', de gezinswoning van de Fontaines aan de overkant van de Hoofdvaart.

We spreken elkaar tijdens lunchtijd in de loods op een plek door Lin aangeduid als 'rustruimte'. In dertien ruime rekken langs de kant bevinden zich honden van de dagopvang. "Ze komen net van het veld af, hebben daar heerlijk kunnen rennen en liggen nu na het eten lekker tot rust te komen. Straks mogen ze weer naar buiten." De meeste dieren hier volgen lodderig onze woorden, zo nu en dan mengt zich eentje in het gesprek met een luide blaf, of lichte kef. Bijzonder: Lin kent al haar kostgangers bij naam. Aan de muur een bord met de tekst: No talk, no touch, no eyecontact. "Niet praten, niet aaien en niet aankijken", vertaalt Lin. "Hoe rustiger het hier is, des te prettiger voor de dieren." Er is nog een andere, afgeschermde plek in de hal, waar zo'n dertig honden verblijven. "De chillruimte", zegt Lin. "Let op, die weten straks precies hoe laat het is." En inderdaad na ruim een uur, wordt het onrustig daar, met andere woorden tijd om de buitenboel op te zoeken.

TOEKOMST Lin wil graag vertellen over de toekomst. Wat haar persoonlijk betreft gaat het over de coachtraining die ze volgt. De bedoeling is samen met hun ruwharige Jack Russell Faxie en mopshond Kees, te gaan werken met kinderen die problemen hebben, bv doordat ze gepest worden op school. "Een hond oordeelt niet, een kind leert via het contact met het dier zichzelf te durven zijn." Ze heeft al met succes een proef gedaan op de basisschool in Abbenes, met het thema samenwerking en dat smaakt naar meer.

En dan is er natuurlijk de optie voor verhuizing naar Nieuw-Vennep. "Een plek, helemaal wat we willen. Een leegstaande boerderij met woonruimte, grasvelden er omheen en een mooie binnenlocatie." Er volgt een diepe zucht, want het is lang wachten op vergunning van de gemeente. In de hoek van de loods staat een kerstboom. "Daar gaan we binnenkort een foto maken met z'n allen, voor de kerstkaart met nieuwjaarswens. Hopelijk inclusief de uitnodiging voor de opening van onze nieuwe locatie in 2020."