• Er komt veel kijken voor de aanleg van het modderparcours.

    Eigen foto
  • Yvonne Duivenvoorden en Rob Blom, samen op het Julia Pietersbankje, startpunt van de Prutloop.

    Eigen foto

Deelnemers Prutloop door boerenland van Dirk Molenaar

NIEUW-VENNEP Het feestweek-programma van Oranjevereniging Beatrix staat bol van activiteiten. Nieuw is de Prutloop op zaterdag 22 juni. Dezer dagen gaan de handen uit de mouwen voor de aanleg van een modderparcours op het boerenland van Dirk Molenaar.

De akkers rond de ruim een eeuw oude kop/romp boerderij op nummer 1041 aan de Hoofdweg, veranderen de afgelopen weken langzaam in een vreemdsoortig landschap met in groepjes opgestelde palen, obstakels van boomstammen, stapels autobanden, hier en daar bruggetjes en kuilen. Een groene enclave vormen de berkenboompjes, onderdeel van het huidige landgoed Kleine Vennep, midden in het toekomstige Park21. Evenals de jonge aanplant van de boomfeestdag in maart jongstleden.

HANDENARBEID We maken op een zaterdagochtend in mei kennis met een stel enthousiaste vrijwilligers, hard aan het werk om het drie kilometer lange parcours vorm te geven. Hierbij wordt stevige handenarbeid afgewisseld met inspanningen achter het stuur van tractor, graafmachine of kraan. De Vennepse Oranjevereniging is ruimschoots vertegenwoordigd met enkele betrokken bestuursleden.

Ondanks drukke werkzaamheden voor zijn boerenbedrijf draagt Dirk Molenaar persoonlijk ook een steentje bij, gesteund door echtgenote Heleen en hun dochters Juliette (sponsoring) en Vivianne (evenementenplan).

LOOPPLAN Het rechthoekige beschikbare stuk land leent zich uitstekend voor een pittig 'loopplan'. "We hebben op internet gekeken naar andere modderraces en de mogelijkheden hier aangepast", aldus Oranjeman Rob Blom. Samen met Remco Suidgeest en Yvonne Duivenvoorden, beiden nieuwkomers in het Beatrixbestuur, staat hij aan de wieg van het spectaculaire evenement, dat dit jaar zijn debuut beleeft. Yvonne werkt voornamelijk achter de schermen, onder meer met het regelen van de nodige vergunningen. Eerder doet ze op dat gebied ervaring op met de organisatie van de Oranje Kermisloop.

"Dat gebeurde de eerste keer in 2013 als stageproject voor mijn opleiding bij de Atletiekunie", aldus Yvonne, inmiddels hardlooptrainer met een eigen loopgroep. Overigens staan haar twee tienerdochters Lisa en Eline op de deelnemerslijst, aangemoedigd door vader Eric. Blom en Suidgeest behoren tevens tot de welwillende sponsors die materiaal en materieel beschikbaar stellen.

RONDLEIDING Blom maakt vandaag spontaan tijd vrij voor een rondleiding, te beginnen bij het grasveld links van de boerderij met uitnodigende partytenten, straks tevens parkeerterrein. Het parcours begint bij de bomencirkel rond het Julia Pietersbankje. Vandaar vertrekken de deelnemers richting dijk en sloot, de natte start van een verrassende tocht langs uitdagende spannende obstakels, kuilen, houten klimtoestellen, baggerbakken waar doorheen moet worden getijgerd. Op deze ochtend is de grond overigens nog kurkdroog.

"Daar komt straks wel verandering in", meldt onze gids opgewekt. "Is het niet door Moeder Natuur dan zorgen wij er zelf wel voor." Niet alle obstakels zijn al aangebracht, maar zelfs nu is duidelijk dat het een moedige strijd wordt tegen modder en andere prut, met veel vallen en opstaan.

Kortom een sportieve uitdaging waaraan deelnemers en publiek lol kunnen beleven. We mogen hier alvast verklappen dat de inspanningen worden beloond met een 'verfrissende' afronding.

VEILIGHEID De organisatoren maken duidelijk dat bij dit alles veiligheid voorop staat, zowel bij de obstakels als voor deelnemers en bezoekers van het evenement. "We hebben om te beginnen de sloot uitgebaggerd." Blom wijst even verderop. "Daar komt een glijbaan waarvan we de randen hebben afgewerkt met tapijt, waardoor spijkers en schroeven weggewerkt zijn." Onderweg is steeds toezicht op de deelnemers. "We houden ze goed in de gaten. Er kan zomaar wat gebeuren, onderkoeling, een ongelukje. We zijn overal op voorbereid."

Dat zou een deelnemer ook moeten zijn, bijvoorbeeld in de kledingkeuze. Hierbij een paar tips: draag geen katoenen T-shirt, dat gaat door de nattigheid lubberen. Ook geen katoenen sokken. Korte broek mag, maar dan met kniebeschermers, want er moet nogal wat geklauterd worden. Schoenen met noppen zijn een aanrader.

OPGEVEN Mede uit veiligheidsoverwegingen is de minimumleeftijd voor deelname op 12 jaar gezet. Inschrijven voor de Prutloop die om negen uur begint, is mogelijk via www.ov-beatrix.nl. onder het kopje prutloop. Ook kan men zich ter plekke tijdens het evenement nog opgeven.

Geertje Bos