• Bloembollenbedrijf De Ree Holland ontvangt het predicaat ‘koninklijk’.

    Frans Tol

De Ree Holland mag zich voortaan 'koninklijk' noemen

LISSERBROEK Wat ooit in januari 1919 begon op een stukje land in Lisserbroek is heden ten dage uitgegroeid tot een marktleider in ontwikkeling, verpakking, distributie en export van bloembollen voor de detailhandel. Daarom mag De Ree Holland zich sinds gisteren 'koninklijk' noemen. 

Cees Loggen, loco-commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland, was donderdagochtend 3 januari op de dag van het 100-jarig bestaan van het bloembollenbedrijf De Ree al vroeg naar Lisserbroek gekomen om daar aan de directeuren Jørgen en Lex de Ree het bijzondere predicaat 'koninklijk' te overhandigen. "Ik kom in veel bedrijven maar ik ben nog nooit bij zo'n bijzonder familiebedrijf geweest. Een bedrijf dat nu marktleider in de verkoop van bloembollen is en naar zo'n veertig landen exporteert." Hij benadrukte daarbij dat familiebedrijven de ruggengraat van het MKB zijn. De Ree Holland zal daarom nu Royal de Ree Holland BV heten.

ZONNEPANELEN Ook burgemeester Onno Hoes was naar De Ree gekomen. De burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer droeg daarbij de splinternieuwe ambtsketen die door de Hoofddorpse ontwerper en goudsmid Eric van Limpt ontworpen was. 

"Ik ben zelf een telg van een familiebedrijf, maar ben vanwege het te grote aantal opvolgers, iets anders gaan doen. Vanuit mijn ervaring daarin weet ik dat door het behaalde resultaat het team van De Ree wel een heel sterk team moet zijn, want in familiebedrijven moet veel lief maar ook veel leed samen gedeeld worden."

ZONNEPANELEN En vanwege het feit dat er binnenkort 10.000 zonnepanelen op de daken van De Ree geplaatst zullen worden en het bedrijf ernaar streeft co2-neutraal te worden, benoemde burgemeester Hoes de  drie p's: people, planet en profit. Hij wees daarbij op het feit dat die duurzame insteek een langetermijnwinst zal opleveren. Jørgen en Lex ontvingen de complimenten en de overhandiging van het predicaat met veel plezier. "En wij zullen de vreugde van het verspreiden van onze liefde voor de bloem blijven doen, maar voortaan op koninklijke wijze."

In januari 1919 begon kweker Hein de Ree, vader van een gezin met zeven kinderen, zijn bedrijf op het stukje land dat nu nog onderdeel is van het bedrijf. Met hulp van zijn zoons Cor en Jan kwam daarna de export naar Engeland en Duitsland op gang. Deze tweede generatie specialiseerde zich in de levering aan retailers, waardoor het bedrijf alsmaar bleef groeien en er rond 1980 succesvol geleverd werd aan tuincentra, supermarkten, hobby-shops en postorderbedrijven.

DERDE GENERATIE In 1991 trad Lex de Ree als derde generatie tot de directie toe. Daar kwam later ook Jørgen bij. Door de groei moesten de ruimtes voor productie en distributie uitgebreid worden om de export naar veertig landen in Europa, Azië en Noord-Amerika mogelijk te maken.

Royal de Ree beschikt nu als marktleider over vijftig verpakkingsmachines om per week 5 miljoen bloembollen te verpakken. De huidige ruimte voor productie en distributie omvat 36.000 vierkante meter. En het logistieke centrum van 12.000 vierkante meter heeft geacclimatiseerde opslag.

ONTBIJT Van het feestelijke jubileumontbijt konden 300 werknemers meegenieten. Er zullen later dit jaar nog feestelijke activiteiten zijn voor het personeel en zaterdag 5 oktober is er een Open Dag met daarop volgend een personeelsfeest. De directeuren complimenteerden de werknemers. "Ja, wij zijn trots op wat jullie met veel inzet presteren."

Frans Tol