• Vanaf links: Stella Nooijen, Irene Hermans en Ireen van Maaren.

    Ria Meuleman

Dames vangen babykatjes op

NIEUW-VENNEP Een warm mandje voor kittens die aan hun lot zijn overgelaten. Daarvoor zetten Irene Hermans, Ireen van Maaren en Stella Nooijen zich sinds juni vorig jaar in. In eigen huis vangen ze babykatjes op, verzorgen en socialiseren ze en zoeken daar een goed thuis voor. Zo vonden al dertig kittens en twee moederpoezen een geschikt adoptiegezin.

Ria Meuleman

Nu zijn de benches leeg in de woning van Hermans. Het is nog geen kittentijd. Zodra het kattenvolk de lente in de bol krijgt, zal daar verandering in komen en komt er weer overbevolking in de populaties zwerfkatten.


WILDKOLONIE Hermans en van Maaren kennen elkaar van een andere opvang. "Met onze ervaring wilden we voor onszelf beginnen. Het komt helaas steeds vaker voor, dat kittens aan hun lot zijn overgelaten, in de zwerfpopulaties of als de moederpoes dood is. Dan weten eigenaren niet wat ze met de kleintjes aanmoeten. We geven ze eten, ontvlooien ze en gaan ermee naar de dierenarts. Soms nemen we een zwangere moederpoes tijdelijk op. We hebben het er heel druk mee, want we hebben ook onze eigen gezinnen". Van Maaren woont vlakbij de 'wildkolonie Catharijnepoort'. "Ooit zijn hier poezen verwilderd en dat ging steeds verder, al zeker 12 jaar. Er zijn heel schrijnende toestanden door ondervoeding. Drie jaar terug begon ik met opvang in samenwerking met Sjaak van Ruiten, die mij een vangkooi leent. Soms ben ik weken bezig één kat te vangen. Ze worden te slim". Na sterilisatie bij dierenartsenpraktijk Anicura op de IJweg (met kortingsregeling), worden de katten teruggezet. "Kittens proberen we weg te halen. De meeste poezen zijn nu gesteriliseerd, dus het aantal vermindert". Van Maaren houdt de gevangen kittens in quarantaine voor ze naar de opvang gaan bij Hermans. Daar komen ze in een thuissituaties en worden ze gesocialiseerd, met hulp van de huiskat Ellis. Geënt, gechipt en ontwormd worden ze geplaatst, maar alleen daar waar al een andere jonge kat is. Nooijen, een bevriende oud- collega van Hermans woont in Zeist, maar doet de "hele rompslomp" als administratie, financiën, de website (met spoedknop), Facebook en adoptanten.

TEKEN De verhalen komen los, zoals over een kleine rode, waar lang naar gezocht is. "Hij was aan het eind van z'n Latijn. We hebben hem gewassen, 95 teken verwijderd en na twee dagen kwam hij al naar ons toe. En toen kwam Stella een bakkie doen, nu is Tijgertje bij haar thuis". "We kijken al weer uit naar nieuwe kittens. Ons uiteindelijke doel is, dat het allemaal niet meer nodig is. Maar desnoods rijden we door heel Nederland om verweesde katjes op te halen. In vakantietijd proberen we het onderling te regelen en gelukkig kunnen we hulp krijgen van vrienden".
Op de website en Facebook staan de verhalen. "We krijgen vaak foto's en reacties van mensen die kittens hebben geadopteerd, die komen daar ook op te staan". De opvang is niet gesubsidieerd. Naast inbreng van eigen geld, wordt een bedrag gevraagd voor adoptie. Giften als voer, grit en kattenaccessoires zijn heel erg welkom, evenals donaties.
www.opvangkittens.nl