• Denise Abbas

D66-raadslid Abbas pleit voor campagne tegen zwerfplastic

HOOFDDORP De gemeente zou een gerichte campagne moeten opzetten om zwerfplastic tegen te gaan. Dat bepleit D66-raadslid Denise Abbas, die het college van burgemeester en wethouders er schriftelijke vragen over heeft gesteld.

Volgens het raadslid is dit het juiste moment voor zo'n campagne, omdat er veel aandacht is voor plasticvervuiling. Die belangstelling richt zich vooral op de zogeheten 'plastic soep' in de zee, maar volgens Denise Abbas bedreigt plastic ook de grond.

SCHADE Dat plastic zorgt voor vervuiling van compost, die onmisbaar is in de teelt van heel veel gewassen. In het kielzog daarvan wordt er ook veel schade aangericht aan het oppervlaktewater en de biodiversiteit, stelt raadslid Abbas.

Volgens haar zijn er mogelijkheden om deze kwalijke ontwikkeling tegen te gaan. Burgers zouden veel meer bewust moeten worden dat het weggooien van plastic grote gevolgen kan hebben. Daarnaast zou de compost veel beter gescheiden moeten worden dan nu gebeurt. Tot slot zou de politiek meer lef en creativiteit moeten tonen.

GEMETEN Abbas wil van het college weten hoeveel compost er per jaar in de gemeente omgaat, hoeveel plastic er in de compost van Meerlanden zit en hoe dat eigenlijk wordt gemeten. Er zijn meer bedrijven die compost leveren in Haarlemmermeer. Het raadslid is benieuwd of die aan hetzelfde keurmerk voldoen als Meerlanden.

Ook de opbrengst van de gemeentelijke maairondes komen in de composteerinstallaties terecht. Daar zit meestal flink wat plastic bij. Raadslid Abbas vraagt zich af of het niet mogelijk is dat plastic vooraf te scheiden zodat het maaisel beter van kwaliteit is.

SCHONER Abbas vraagt zich tot slot af wat de kwaliteit is van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de gemeente en of het college mogelijkheden ziet dat burgers dat afval schoner aanleveren dan nu gebeurt.