• import

Connexxion introduceert barcode als vervoerbewijs in bus

HAARLEMMERMEER Connexxion is de eerste vervoerder in Nederland die de barcode op grote schaal gaat gebruiken in het openbaar vervoer. Vanaf vandaag kunnen reizigers in Amstelland-Meerlanden, waar Haarlemmermeer ook onder valt, de barcode gebruiken om in- en uit te checken in de bussen van Connexxion. In totaal 265 bussen zijn uitgerust met een barcodescanner. Na Amstelland-Meerlanden volgen stap voor stap de andere regio's.

Barcodes, ook wel bekend als streepjescodes, vind je overal. Ze staan bijvoorbeeld op een bioscoopkaartje en op de boodschappen. Bijna alle winkels, evenementen, attracties en vervoermiddelen accepteren barcodes. Het openbaar vervoer gaat daar ook in mee. Reizigers die een los kaartje kopen in de bus, checken voortaan in en uit met de barcode op dat kaartje. Zo wordt overstappen met een los kaartje makkelijker: de barcodescanner controleert of het kaartje op het moment van reizen geldig is.

INTEGRATIE De reiziger heeft steeds meer behoefte aan integratie van alle vervoerdiensten, zo vindt Connexxion. Naast bus, tram, metro en trein moet het steeds makkelijker worden om bijvoorbeeld een (OV) deel-fiets, deelauto of taxi te gebruiken. Een ticket met barcode voor alle vervoermiddelen maakt deze zogenaamde 'mobility as a service' mogelijk. Met barcodescanners in de bussen zet Connexxion nu een belangrijke stap.

Vanaf vandaag wordt de barcode gebruikt op losse tickets in de regio Amstelland-Meerlanden. Reizigers kopen een kaartje bij de chauffeur en betalen met pinpas of creditcard. Bij het verlaten van de bus checken zij uit door de barcode onder de scanner te houden.

ERVARINGEN De ervaringen van reizigers en buschauffeurs in Amstelland-Meerlanden worden zorgvuldig gemonitord. Vervolgens wordt het reizen met de barcode ook ingevoerd in andere regio's.

De volgende stap is de online verkoop van tickets met een barcode in de webshop. Dit kaartje kan worden geprint op papier of opgeslagen worden op de mobiele telefoon. In de bus controleert de barcodescanner of de barcode op het moment van reizen geldig is. Zo wordt het reizen met het OV steeds eenvoudiger.

Mocht je willen weten hoe het precies werkt, inchecken met een barcode, dan is dat te zien op bovenstaand door Connexxion gemaakt filmpje.