• Paardensport kan bijdragen aan de -sociale- ontwikkeling van de jeugd.

    Ton Hofstra Fotografie

Concours Hippique geeft jeugd de ruimte

HOOFDDORP In het programma van Concours Hippique Haarlemmermeer is ook dit jaar weer volop ruimte voor de jeugd. Niet alleen zullen jonge ruiters in actie komen met hun pony's, ook in het kinderdorp is van alles te doen. CH Haarlemmermeer staat van 15 tot en met 17 juni 2018 op de agenda.

Ronald Boers runt in het dagelijks leven samen met vriendin Sanne Winters manege Stal 't Kabel in Nieuw Vennep. Daarnaast zit hij in het bestuur van Concours Hippique Haarlemmermeer en weet dus alles over de activiteiten die daar voor de jeugd te beleven zijn. "Jeugd is natuurlijk heel belangrijk voor ons", vertelt Ronald.

"Tijdens het evenement proberen we voor jong en oud leuke evenementen neer te zetten. Op veel grote concoursen zie je dat organisaties zich vooral richten op deelnemers met paarden, wij willen er ook heel nadrukkelijk zijn voor de jongere ponyruiters. Dat is wel iets meer werk, maar het wordt enorm gewaardeerd en het is belangrijk voor de ontwikkeling van de sport. Ik kom al zo lang als ik me kan herinneren op concoursen, en ik weet hoe gaaf het is om als ruiter te kunnen rijden op een groot evenement. Onze dochter heeft inmiddels ook de leeftijd dat ze meedoet in de sport, en ook aan haar zie ik hoe geweldig kinderen het vinden om deel te nemen aan zulke evenementen."

INDIANENDORP Naast de wedstrijden is er natuurlijk meer te doen tijdens het evenement. In het zogenaamde Indianendorp zijn er tal van activiteiten voor de jeugd. Zo is er een zweefmolen, kan er worden gekleurd, kan de liefhebber worden geschminkt en uiteraard kan er een rondje op een pony worden gemaakt.

"Vanuit onze manege hebben we diverse pony's en begeleiders beschikbaar om kinderen kennis te laten maken met het zitten op een ponyrug. De paarden- en ponysport biedt de jeugd zoveel, daar dragen we graag aan bij. Het is niet alleen heel leuk om te doen, het leert kinderen ook om te zorgen voor een dier, om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Paardensport is meer dan alleen een sport. Het is een manier van leven en kan bijdragen aan de -sociale- ontwikkeling van de jeugd", vertelt Boers enthousiast.

WEDSTRIJDEN Het Concours Hippique vindt plaats op de terreinen naast de grote recreatieplas in het Haarlemmermeerse Bos. Daar ligt een vast aangelegde speciale bodem waar de belangrijkste rubrieken op verreden worden. Rond deze piste wordt ook het zogenaamde promodorp opgebouwd. Buiten de hoofdpiste vinden ook nog diverse wedstrijden plaats op het gras.

Ronald Boers vertelt daarover; "Vorig jaar waren deze rijbanen eigenlijk niet van de kwaliteit die we willen bieden. De bodems waren te zwaar voor ideale sportprestaties. Voor het komende concours hebben we daarom advies gevraagd aan Ton Agterberg, een top specialist op dit gebied, dat geeft ons alle vertrouwen dat ook dat in juni onder controle is."

ENTERTAINMENT Voor de oudere jeugd tot 90 jaar biedt het Concours Hippique uiteraard ook weer een leuk programma. Iedere dag zijn er optredens van diverse bands en zijn er heerlijke hapjes en drankjes verkrijgbaar op het Foodtruck festival. Het volledige programma zal bekend worden gemaakt op www.concourshaarlemmermeer.nl