• Koen Suyk

College: geen reden om bij te dragen aan kosten glasvezel

HAARLEMMERMEER De gemeente ziet geen reden om inwoners van het buitengebied tegemoet te komen bij de kosten voor de aanleg van glasvezel. Dat antwoordt het college op vragen die het CDA eerder stelde. 

De lokale fractie van het CDA wilde vorige maand van het college weten of het bereid was inwoners en bedrijven van het buitengebied een tegemoetkoming te geven voor de kosten die ze hebben gemaakt bij de aanleg van glasvezel. De kosten bedragen volgens de partij tussen de 1.500 en 1.800 euro per aansluiting.

AFSTANDEN Deze hoge kosten hebben volgens de gemeente te maken met de bouwkosten per huis, de zogenaamde 'home passed'-kosten in het gebied. Die verschillen per gemeente, met name omdat de afstanden per gemeente ook verschillend zijn.

Volgens het college zijn veel inwoners en bedrijven in het buitengebied daarnaast bereid de hoge kosten te voldoen. 'Gebleken is dat de meeste bewoners en bedrijven in het buitengebied bereid zijn de extra kosten van 1.815 euro in één keer te betalen.' Daarnaast is voor mensen die weinig te besteden hebben, een plan bedacht. 'Wij zijn ook verheugd dat voor de inwoners met een kleine beurs een regeling is getroffen met een maandelijkse bijdrage van 15 euro. Ook hiervan is regelmatig gebruik gemaakt.'

ENIGE ALTERNATIEF Andere opties voor glasvezel ziet de gemeente op dit moment niet. 'Momenteel is dit het enige alternatief voor de bewoners en bedrijven in het buitengebied, waar de aanleg voor van voorzieningen altijd duurder zal zijn. Wij achten dit alternatief voldoende en zien geen reden het bestaande beleid aan te passen.'

Ook die mogelijkheid om een bijdrage in Den Haag of Brussel te vragen, is volgens de gemeente geen serieuze optie. Vanuit de Rijksoverheid zijn wel plannen aangekondigd, maar die zijn nog niet in werking getreden. De Europese Unie heeft wel een fonds beschikbaar, maar dat steunt maar maximaal twaalf projecten in heel Europa, en het college acht de kans van slagen bij dit fonds daarom klein.