• Pixabay.com

ChristenUnie-SGP wil weten of er staatlozen in gemeente leven

HAARLEMMERMEER De lokale fractie van de ChristenUnie-SGP wil graag weten of er zogenaamde staatlozen in Haarlemmermeer leven. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij aan het college heeft gesteld. 

Volgens cijfers van het CBS leefden er begin dit jaar 12.869 staatlozen in Nederland. Dit zijn mensen die door geen enkel land als onderdaan worden beschouwd. De rijksoverheid is momenteel bezig met een wet die deze mensen de mogelijkheid geeft hun status officieel vast te laten leggen, waardoor ze aanspraak kunnen maken op bepaalde rechten. Zo kunnen ze dan bijvoorbeeld een reisdocument aanvragen of via een versoepelde regeling Nederlander worden. 

IN BEELD Momenteel zijn staatlozen echter niet officieel erkend, waardoor ze bijvoorbeeld geen identiteitspapieren hebben en niet mogen werken. De ChristenUnie-SGP in Haarlemmermeer is benieuwd of er ook staatlozen in de gemeente leven en of het college in beeld heeft wie deze mensen zijn.

Daarnaast wil de fractie weten of B & W bereid is te kijken of deze mensen in de gemeentelijke basisadministratie opgenomen kunnen worden en of er een gesprek kan komen met het ministerie van Justitie en Veiligheid om de situatie van deze mensen te verbeteren.