• Ria Meuleman

Buurtkastje bij De Rank

NIEUW-VENNEP Bij De Rank hangt sinds enkele weken een Buurtkastje. Het is de bedoeling, dat zoveel mogelijk mensen die in 'stille armoede' leven van deze proviandruilkast gebruik kunnen maken en er levensmiddelen uit kunnen halen die men écht nodig heeft.

Hans de Jong licht toe: "Het is ook bedoeld voor mensen die het kastje willen vullen met één of meer artikelen, om te voorkomen dat – met name – levensmiddelen worden weggegooid omdat ze gekregen zijn op spaarpunten van een supermarkt en men deze zelf niet wil of kan gebruiken, of omdat ze 'over datum' dreigen te raken. Of gewoon om anderen die het minder breed hebben te helpen." De diaconie van De Rank heeft al een paar artikelen in het kastje gezet, zal dit ook blijven doen, en houdt tevens in de gaten of het kastje op de juiste manier gebruikt wordt.

ELKAAR HELPEN Al lange tijd worden vanuit De Rank iedere vrijdagochtend voedselpakketten aangeboden aan mensen die zijn aangesloten bij de Voedselbank Haarlemmermeer. Die pakketten dienen eerst te worden aangevraagd via het Meldingsformulier Sociale Dienstverlening, waarna de gemeente kijkt of men ervoor in aanmerking komt. "Niet iedereen kan of wil al die informatie delen, schaamt zich voor de persoonlijke situatie of hoopt dat deze van tijdelijke aard is. Er is veel stille armoede. Voor deze mensen is er nu het Buurtkastje.

Deze 'Little Free Pantry' is uit Amerika overgewaaid als het zusje van de minibieb; een kastje waarin mensen gelezen boeken kunnen neerzetten, of ruilen voor een ander exemplaar. Mensen die iets willen geven, kunnen langer houdbare artikelen in het kastje leggen, zoals bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, saus, soep, koffie of thee, pindakaas, een pakje luiers of zeep.

ONGEBRUIKT Degenen die iets nodig hebben kunnen een artikel uit het kastje pakken. De voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt zijn. "Het is niet toegestaan om rookwaren en/of alcoholische dranken in het kastje te leggen! Pak wat je echt nodig hebt, geef wat je kunt missen. Ruilen mag natuurlijk ook. Zo verspillen we minder voedsel, helpen we elkaar en zorgen we samen voor een socialere wijk. Mooie bijkomstigheid is dat zo'n buurtwinkeltje ook vaak een ontmoetingsplek wordt waar leuke gesprekken kunnen ontstaan. In principe is het kastje het hele jaar open".

Ria Meuleman