• Eigen foto

Burgemeester vraagt raadslid Van der Veer te vertrekken

HOOFDDORP Burgemeester Onno Hoes heeft raadslid Anneke van der Veer recentelijk in een brief gevraagd op te stappen als gemeenteraadslid. Volgens de burgemeester woont Van der Veer niet meer in Haarlemmermeer en is dat een vereiste om in deze gemeente raadslid te zijn.

Het raadslid zelf zegt in een reactie dat ze wel degelijk in Haarlemmermeer woont. Ze is daarom erg verrast door de brief van de burgemeester. In de brief aan het raadslid staat dat zij sinds mei niet meer staat ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie, omdat ze feitelijk niet meer in Haarlemmermeer woont. Burgemeester Hoes heeft aansluitend een zogeheten waarschuwingsbrief geschreven. Van der Veer heeft nog de mogelijkheid om het oordeel van de burgemeester voor te leggen aan de gemeenteraad. Zij heeft besloten om dat te doen.

BEROEP De gemeenteraad buigt zich in haar eerste vergadering na het zomerreces, op 6 september, over de kwestie. Als de raad instemt met de bevindingen van de burgemeester, kan het raadslid nog in beroep bij de Raad van State. Het raadslid wil verder geen toelichting geven. Zij geeft er de voorkeur aan om een en ander eerst met haar collega's uit de raad te bespreken voordat ze de media wil inlichten. Van der Veer is al geruime tijd niet meer aanwezig tijdens raadsvergaderingen. De wildste verhalen deden de ronde.

Het raadslid is verwikkeld in een internationale fraudezaak, waarover ze naar eigen zeggen opening van zaken heeft gegeven bij de autoriteiten in Luxemburg. Volgens Van der Veer is ze nog erg druk met het afhandelen van die affaire. Eerder deze raadsperiode was ze raadslid voor Forza!. Ze scheidde zich na een conflict samen met Kees van der Linden af in een nieuwe fractie: Onafhankelijk Liberaal. Ook in de nieuwe politieke club kwam het tot een scheuring. Onder de naam Politiek Sterk doet ze nu mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in november.