• Annemiek Cornelissen
  • Annemiek Cornelissen

Buren ontmoeten bij de kofferbak

Annemiek Cornelissen

NIEUW-VENNEP Op het plein bij het Ontmoetingscentrum in de Elemastraat werd zaterdag op een wel heel bijzondere manier Burendag gevierd. Van veraf waren de feestelijkheden al te horen, want er werd gezellige muziek gedraaid en er was een kofferbakrommelmarkt, die behoorlijk druk werd bezocht.

Het leuke was dat ook veel buurtbewoners kwamen struinen en een praatje maken, veelal tijdens een rondje met de hond. Zo werd een stukje saamhorigheid gecreëerd, hetgeen ook de bedoeling

is van Burendag.

In het Ontmoetingscentrum kon wat worden gedronken en ook daar bruiste het van gezelligheid. Op meerdere plekken in Haarlemmermeer werd burendag gevierd, op de meest uiteenlopende manieren. Zo werden barbecues gehouden, was er een fietstocht, werden banken geknutseld en waren er muzikale evenementen.

Voor deelname aan de Burendag stelt het Oranjefonds jaarlijks een geldbedrag beschikbaar. Met dit bedrag kunnen instellingen, organisaties of andere deelnemers een evenement zelf invullen, met als voorwaarde dat het iets gezelligs gaat worden voor de buurt. De Burendag is in de loop der jaren behoorlijk in de lift gekomen.

Het leuke was dat men ook het tijdstip zelf mocht bepalen. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag vonden activiteiten plaats. Een organisatie die het groots heeft aangepakt dit weekend was Stichting Maatvast. De stichting zette activiteiten neer in 18 van haar 24 buurt- en dorpshuizen en jongerencentrum, stuk voor stuk heel laagdrempelig en gratis toegankelijk.

Zo waren er onder andere een multiculturele high tea in Graan voor Visch, de al eerder genoemde kofferbakmarkt in Nieuw-Vennep, een muziekmiddag in Abbenes, een buurtontbijt in Badhoevedorp, een braderie in Hoofddorp, spelletjes en workshops in Hoofddorp, een speurtocht in Burgerveen, high tea en manicure in Nieuw-Vennep, een combinatie van graffiti en barbecue in Nieuw-Vennep, een buurtfietstocht met barbecue in Beinsdorp en een voetbaltoernooi met buurtmaaltijd in Toolenburg.