• De heer Biesheuvel bepaalt uiteindelijk wie de koop wordt gegund. Rechts: de boerderij werd gebruikt als opslagruimte.

    Ton Dijkstra
  • De voorkant van de boerderij.

    Ton Dijkstra
  • Ton Dijkstra
  • De tand des tijds heeft een behoorlijke invloed gehad.

    Ton Dijkstra

Boerderij De Knip geeft na 60 jaar geheimen prijs

NIEUW-VENNEP Zestig jaar lang was het een raadsel. Waarom woont er niemand in boerderij De Knip? Wat bevindt zich achter de steeds bouwvalliger muren van het markante gebouw aan de IJweg in Park 21? Nu het te koop staat kreeg HCnieuws een exclusief kijkje in de ruim een eeuw oude stolpboerderij.

Eric Hoenson

Het is een plek die regiogenoten tot de verbeelding spreekt. Ook op deze zonnige vrijdagmiddag kijken veel passerende fietsers belangstellend richting het ietwat vervallen terrein op de grens van Nieuw-Vennep en Hoofddorp. Voor De Knap staat een klein bord met 'te koop'. De stolpboederij wordt aangeboden voor de somma van 825.000 euro. Makelaar Ton Bakker heeft over klandizie niet te klagen. Een week na publicatie zijn er al drie serieuze gegadigden langs geweest. Een rij belangstellenden heeft zich aangemeld nog te komen kijken. Veel potentiële kopers, maar wellicht ook nieuwsgierigen, want veel mensen in Haarlemmermeer vragen zich wat afspeelt achter de oudhollandse bakstenen muren.

Dat blijkt niet veel te zijn. De ruimte wordt sinds het gezin Biesheuvel (drie zoons en twee dochters) in 1956 verhuisde naar de aanpalende woning, gebruikt als opslagruimte. Achter de krakkemikkelige zijdeur staat de geschiedenis van de familie opeengestapeld onder een dikke laag stof. Meubilair, fietsen, verpakkingen, een orgel; van alles is er te vinden. Zelfs een stokoude caravan heeft er een laatste rustplaats gekregen.

De boerderij was overigens al bijna onderhands verkocht. Wijlen eigenaar Isaac Biesheuvel werd halverwege vorig jaar benaderd door een partij waarover hij een goed gevoel had. Makelaar Ton Bakker, die de verkoop werd gegund: "Dat ging bijna door, maar de beoogde koper wilde naast woonruimte ook een bedrijf creëren. De gemeente stak hier een stokje voor. Kleinschalige zakelijke activiteiten kunnen nog wel. Een aantal woningen mag waarschijnlijk mag ook nog. Bijvoorbeeld een stuk of vier, mits de gemeente hiermee akkoord gaat, maar meer niet.

In november 2018 overleed eigenaar Biesheuvel en kwam een eventuele zoektocht naar een andere koper stil te staan. Zijn broer Jan trok in het nabijgelegen woonhuis en bracht de boerderij in de verkoop via WLTM (Westelijke Land en Tuinbouw Makelaars), specialist in agrarisch vastgoed en locaties voor vrijstaand wonen in het buitengebied.

"We hebben eerst de buren benaderd", vertelt Bakker. "Vanwege de hoge prijs kwam een verkoop niet rond. Nu hebben we het naar buiten gebracht en zal het snel gaan denk ik. De belangstelling is enorm. Natuurlijk is het geen kwestie van slechts een paar weken. Er is gedegen bouwkundig onderzoek nodig en er zal bijvoorbeeld ook naar de aanwezigheid van vleermuizen moeten worden gekeken. Maar het is een plek met enorm veel potentie op een fantastische locatie in Park21. Het bouwdeel voor wonen is ongeveer 3.000 kuub, giga dus. We komen bijna nooit boven de 1.000 kuub. Meer dan een paar maanden zal de verkoop niet duren verwacht ik."

"Het zou mooi zijn als de boerderij kan worden teruggebouwd, zodat het uiterlijk bewaard blijft. Maar ja, Je praat over een totaal vervallen pand. Er is veel te doen."
Met enkele voorwaarden dient wel rekening te worden gehouden: Isaac Biesheuvel wide pertinent niet dat er een immigrantenhotel, bordeel, horeca-voorziening, hotel of aanvulling voor park 21 in komt.