• Frans Tol

Bewoners van Getsewoud zijn akelige pluizen van vrouwtjespopulieren goed zat

NIEUW-VENNEP Bewoners van de wijk Getsewoud-Noord in Nieuw-Vennep zijn de pluizen van de 43 populieren langs de Grenadierspoort helemaal zat. Bewoonster Karin Nijboer deed vorige week tijdens de raadsvergadering een beroep op de politiek om snel een einde te maken aan de overlast. Namens bijna vierhonderd buurtbewoners heeft een actiecomité eerder deze maand al een petitie met handtekeningen overhandigd aan wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Fysieke Leefomgeving. Zij heeft toen aangegeven ongeveer een maand nodig te hebben om te kijken of er oplossingen mogelijk zijn.

Frits Verhagen

Bewoonster Nijboer zei dat de overlast door de pluizen steeds heftiger wordt. Ambtenaren van de gemeente zouden het probleem bagatelliseren. Gedurende zes tot acht weken in het voorjaar gaan de pluizen in huizen, horren en beplanting zitten.

Buiten eten, de was ophangen en de buitenboel schilderen is er in die periode niet bij. De pluizen zijn afkomstig van vrouwelijke Canadese populieren die vijftien jaar geleden per abuis zijn geplant. Het blijkt een foutje te zijn geweest, want eigenlijk hadden er mannelijke populieren moeten staan.

Meerdere raadsleden voelden er wel voor om de wijkbewoners tegemoet te komen. Maar wethouder Steffens maakte duidelijk dat dit niet zomaar zal gaan. De raad heeft zelf het bomenplan vastgesteld en daarin staat dat bomen niet op grote schaal mogen worden gerooid.

De wethouder zei niettemin de komende tijd na te willen denken over een oplossing. Zij laat haar plan binnenkort aan het bewonerscomité en de gemeenteraad weten.