• Frans Tol

'Betaal nooit via open wifi' | Thema cybercrime bij jarig CVB

Frans Tol

NIEUW-VENNEP Computer Vereniging Bollenstreek en Haarlemmermeer (CVB) vierde zaterdag het 35-jarig bestaan in Het Trefpunt. Het actuele onderwerp 'cybercrime' werd besproken.

Voorzitter Piet van Sprang is 30 jaar CVB-lid: "Vanaf 1980 kwamen de computers van onder andere de merken Commodore, Sinclair en Armstrad in onze huiskamers. Oprichters van de Commodore Vereniging Bollenstreek waren Han Dekker en Hans de Wijn. Vanuit het dorpshuis in Vogelenzang kwam de CVB via Beinsdorp naar Nieuw-Vennep. Toen veranderde de naam in Computer Vereniging Bollenstreek en Haarlemmermeer."

VERJONGING Van Sprang wil nu verjonging: "Het was toen een vereniging met veel jonge leden. Die zijn inmiddels 35 jaar ouder en de jeugd van nu heeft ons niet meer nodig. Die weten veel meer dan wij. Toch hoop ik ook het bestuur wat verjonging in te blazen."

Tijdens de festiviteiten van zaterdag kwam via bemiddeling van de Rabobank regio Schiphol cybercrime-specialist Ad van Bussel een presentatie geven: "De overheid maakt steeds strengere regels. Zo komt er in mei 2018 een nieuwe wet waarmee bedrijven elkaar niet meer mogen bellen of mailen. Zij moeten elkaars toestemming hebben. Informeren mag dan niet meer digitaal, maar wel via de post. Cybercrime kost jaarlijks meer dan 300 miljard euro."

Van Bussel vertelde dat de partijen die internet moeten beveiligen altijd achter de feiten aanlopen: "Criminelen, en die komen vooral uit Oekraïne, blijven altijd gaatjes zoeken. Maar wees niet te bang. Ga door, doe normaal - dus geen gekke dingen - en plaats op de social media zoals Facebook geen gekke foto's of feiten. En ga je telebankieren: doe dat maar nooit op een open wifi-netwerk."

Van Bussel benadrukte dat door internet iedereen altijd te volgen is. Namens de Rabobank waren Lisi Sassen en Sarah de Lange aanwezig: "Ook onze bank wordt regelmatig aangevallen. En krijg je valse e-mails van banken, kijk dan goed, let op taalfouten en waarschuw ons dan. Daar hebben wij een speciale afdeling voor."

Foto: Ad van Bussel en Piet van Sprang.