• eigen foto

Benschop nieuwe baas Schiphol

SCHIPHOL Schiphol krijgt een nieuwe baas. Per 1 mei volgt Dick Benschop (60) Jos Nijhuis op als president-directeur. Benschop is afkomstig van Shell, waar hij meerdere functies bekleedde, waaronder die van president-directeur Shell Nederland, van 2011 tot en met 2015. In de periode 1998-2002 was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet Kok-II. Daaraan voorafgaand was hij vier jaar adviseur voor Schiphol, de tijd dat het besluit viel over de aanleg van de Polderbaan.

René de Leeuw

Benschop komt op een moment dat Schiphol voor grote uitdagingen staat. De maatschappelijke kritiek op en bezorgdheid over verdere groei nemen toe, terwijl er een koers uitgezet moet worden voor de jaren na 2020. Benschop: "De luchtvaart staat voor veel uitdagingen en kansen. Hoe kunnen we ons op een duurzame manier verder ontwikkelen? Hoe kunnen we een nieuwe balans vinden tussen hinder en economisch belang? Grote vraagstukken waar ik me graag voor ga inzetten."

Jos Nijhuis blijft iets langer aan dan 31 maart, zoals eerder de bedoeling was. Hij blijft topman totdat Benschop op 1 mei aantreedt en tot 1 juli is hij in dienst voor de overdracht van zijn functie. Daarna is hij tot 1 april 2019 beschikbaar voor internationale activiteiten van Schiphol.

Eind vorige week ontstond grote commotie over de vraag of de opvolger van Nijhuis een man of een vrouw zou moeten zijn. Nijhuis verklaarde dat het een man zou moeten zijn, omdat twee van de vier directieleden al vrouw zijn. Dit leverde een golf van kritiek op uit de politiek en op sociale media. Schiphol verklaarde later dat het bij gelijke geschiktheid een man zou moeten worden.