• Zilveren Camera-winnaar Cynthia Boll, geflankeerd door koning Willem-Alexander.

    ANP Foto

Beinsdorpse fotograaf Cynthia Boll wint Zilveren Camera 2018

BEINSDORP (ANP) Fotograaf Cynthia Boll heeft de Canon Zilveren Camera 2018 gewonnen. De Beinsdorpse kreeg deze prestigieuze prijs voor de fotojournalistiek voor haar serie 'Sinking Cities Jakarta'. Boll kreeg een wisseltrofee en 10.000 euro.

De uitreiking vond vrijdag plaats in het bijzijn van koning Willem-Alexander in theater Gooiland in Hilversum. Voor de winnende fotoserie reisde ze meerdere malen naar de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar ze de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering heeft vastgelegd. De stad zinkt jaarlijks 10 tot 25 centimeter, waardoor een groot deel mogelijk over 20 tot 30 jaar onder water komt te staan. "Deze winnende serie legt op aansprekende en indrukwekkende wijze vast hoe groot de impact van klimaatverandering is", aldus Marcel Molle, voorzitter van Stichting De Zilveren Camera.

KONING De overwinning kwam voor Boll als een verrassing. "Nee, deze had ik absoluut niet aan zien komen", aldus de Beinsdorpse, die zich sinds 2007 met fotograferen bezighoudt. Ze werd op het spoor van haar winnende fotoproject gezet, nadat ze enkele jaren geleden een bericht over het onderwerp zag op het NOS-journaal. De ontmoeting met de koning vond ze 'hartstikke leuk'. "Vanuit zijn achtergrond als watergezant weet hij veel van het onderwerp. Het was interessant om te horen wat zijn visie was." 

Er is dit jaar voor het eerst een publieksprijs aan de Zilveren camera verbonden, en ook hiervoor is Bol genomineerd. Stemmen op haar foto of een van de andere genomineerden kan hier. Wil je meer weten over het werk van Boll? Kijk dan hier.