• Adjunct-directeur Rosanne Korenhoff en directeur Michel de Zwart in het lokaal van het nieuwe Kleuter Speel- en Leerplein.

    Frans Tol

Basisschool Opmaat heeft ambitieuze plannen

NIEUW-VENNEP "Het feit dat je als school 15 jaar bestaat mag je niet ongemerkt voorbij laten gaan. En natuurlijk gebeurt er zonder dat feestelijke feit al veel op een basisschool met ruim 500 leerlingen. Zo hebben we recent een verbouwing achter de rug en zijn we met kunstenares Paulien van Roon bezig met het vormgeven van een bijzonder schilderproject. Bovendien werken we dit jaar al met een nieuw logo, hebben een nieuwe huisstijl en zijn er verhuisplannen qua tijdelijke huisvesting." Dat vraagt allemaal om wat uitleg van directeur Michel de Zwart die nu 2 jaar directeur is en Rosanne Korenhoff sinds dit jaar adjunct-directeur.

"In een brede school waarin drie basisscholen onderdak vinden wordt er altijd wat met lokalen geschoven. Het ene jaar heeft een van de scholen meer lokalen nodig en een volgend jaar passen wij dat weer aan. Gelukkig is de indeling van het gebouw flexibel aan te passen in verband met groei en krimp. Nu is het zo dat het contract voor ons noodgebouw dat tegen de hockeyvelden van De Kikkers aan ligt - waarin les wordt gegeven aan de bovenbouw – afloopt en wij dus daaruit moeten vertrekken. Dat betekent dat de bovenbouw gehuisvest gaat worden in het groene noodgebouw bij de parkeerplaatsen."

NIEUW LOGO Dat het goed gaat met de school die in het nieuwe logo als tekst 'Opmaat ster in onderwijs' heeft, komt volgens De Zwart omdat zijn team zo ambitieus is. "We zijn bovendien een opleidingsschool voor onderwijzers. Daarom hebben wij nu vijftien stagiairs lopen." Opmaat leidt ook twee zij-instromers op om het lerarentekort terug te dringen. Volgens De Zwart zijn de eigen opengevallen plaatsen echter vooralsnog prima op te vangen.

PLEIN 14-CONCEPT Korenhoff: "De kernwaarden van ons onderwijs zijn: luisteren, samen, helpen, vertrouwen en respect. Wij besteden veel aandacht aan creativiteit, ict en sport. Daarom ben ik heel blij met het Plein 14-concept van Johan Cruyff dat wij gaan krijgen. Verder werken wij samen met AZ-voetballer Ricardo van Rhijn die middels zijn Ricardo Van Rhijn Foundation sport en spel verzorgt tijdens de overblijf en de diversiteit in het buitenspelen te stimuleert."

In de onderbouw wordt aan de leerlingen van de groepen 1 en 2 gecombineerd les gegeven. Daarna zijn de groepen volgens opbouw ingedeeld. "Maar tijdens ons atelieronderwijs wordt aan verschillende leeftijden door elkaar les gegeven." Trots is De Zwart ook op het nieuwe Kleuter Speel- en Leerplein. "Hier realiseren wij het spelend leren."

DAY A WEEK SCHOOL Opmaat besteedt extra aandacht aan het eigen talent van de leerlingen via atelieronderwijs. "Bovendien komen er als proef twee leraren Engels vanuit het VO hier een keer per week Engelse les geven en is er een native speaker in dienst. Er is ook een maal per week een verrijkingsklas voor de extra begaafde leerlingen en kent onze overkoepelende stichting de 'Day a Week School' voor leerlingen die een extra uitdaging nodig hebben (een IQ van zo'n 145, red.)."

Meer informatie: www.basisschoolopmaat.nl. De school is te bereiken via 0252-620825.

Frans Tol