• import

Anneke van der Veer geeft raadszetel op

HOOFDDORP Onafhankelijk raadslid Anneke van der Veer heeft donderdag aan het begin van de raadsvergadering haar raadszetel opgegeven. Zij zei in een emotionele verklaring zich noodgedwongen terug te trekken uit het politieke leven.

Burgemeester Onno Hoes vroeg het raadslid in juli in een brief om op te stappen, omdat zij volgens hem niet meer is ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Van der Veer stelt echter dat zij nog wel in Haarlemmermeer woont en daarom voldoet aan de voorwaarde om in de gemeente te wonen waar zij raadslid is.

Maar Van der Veer heeft besloten het besluit van de burgemeester niet bij de Raad van State aan te vechten. Volgens haar had zij goede kans om daar gelijk te krijgen. De politica heeft ook besloten dat zij op 21 november met haar nieuwe partij Politiek Sterk niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer.

Anneke van der Veer maakte duidelijk dat de brief van de burgemeester voor haar als een donderslag bij heldere hemel kwam. Zij had kort ervoor een gesprek gehad met Hoes en zij had niet de indruk dat de burgemeester haar de wacht ging aanzeggen.

Van der Veer verklaarde verder dat ze geen geld heeft om met Politiek Sterk aan de verkiezingen mee te doen. Zij heeft inmiddels tonnen verloren aan een internationale fraudezaak, waarmee ze al geruime tijd in verband wordt gebracht. Van der Veer werkt samen met Justitie om de criminelen achter deze fraude te pakken te krijgen.

Alle publiciteit over deze affaire heeft grote impact gehad op haar én haar huisgenoten, zo zei Van der Veer, en dat heeft ook meegespeeld om op te stappen als raadslid.

Burgemeester Hoes prees in zijn afscheidsspeech de grote inzet van dit 'heel bevlogen raadslid'. Als dank kreeg Van der Veer de gemeentepenning.

Anneke van der Veer begon in 2014 haar raadslidmaatschap als lid van Forza!. Daarom komt haar zetel aan die fractie toe. Volgens de geldende regels is de eerstvolgende op de kieslijst de opvolger van Van der Veer. Dat is in dit geval voormalig fractieassistent Bert de Ruiter. Of hij de raadszetel zal innemen is de vraag. De Ruiter vertrok in het voorjaar van 2016 bij Forza! na onenigheid met de partijleiding. Raadslid Michel van Dijk zei donderdag dat Bert de Ruiter welkom is om zich bij Forza! aan te sluiten.