• Archief

Kofferbakverkoop geschrapt door hoge leges

NIEUW-VENNEP De zogeheten kofferbakverkoop op het parkeerterrein voor het winkelcentrum in Getsewoud is afgelopen zondag niet doorgegaan, omdat de gemeente 1.000 euro leges vroeg voor een vergunning. De organisatie van het evenement besloot de verkoop af te blazen vanwege de hoge kosten.

Fractievoorzitter Joost Koomen van D66 stelde de kwestie vorige week aan de orde tijdens de raadsvergadering. Hij vroeg zich af waarom voor dergelijke laagdrempelige activiteiten zulke achterlijke bedragen aan leges worden berekend.

NIET NIEUW De klachten over hoge leges voor betrekkelijk kleine evenementen zijn niet nieuw. Al eerder werden in de gemeenteraad kritische vragen gesteld over de kosten die de gemeente in rekening bracht. Het college zegde toen toe nog eens na de tarieven te zullen kijken.

Wethouder Marja Ruigrok noemde de kwestie 'bijzonder vervelend'. Zij zei dat de gemeente op dit moment drie categorieën evenementen hanteert: groot, middelgroot en klein. De kofferbakverkoop in Getsewoud is door de gemeente als middelgroot aangemerkt en kreeg dus een rekening van 1.000 euro gepresenteerd.

NIEUWE TARIEVEN Het is de bedoeling dat er eind dit jaar nieuwe tarieven worden ingevoerd, die meer in verhouding zijn met het evenement dat wordt gehouden. Ruigrok benadrukte dat organisatoren ook altijd subsidie kunnen aanvragen voor leges die ze aan de gemeente moeten betalen.