• Ton Dijkstra

Actiegroep geeft Schiphol steuntje in de rug

HAARLEMMERMEER Schiphol staat volop in de schijnwerpers nu op korte termijn afspraken gemaakt moeten worden over de toekomst van de luchthaven. Tussen de vele bewegingen die de eventuele groei van Schiphol kritisch bekijken of zelfs ronduit tegenwerken, is sinds kort ook een opvallend positief geluid te horen. 

Een aantal werknemers en voorstanders van de luchthaven is namelijk een online petitie begonnen om Schiphol een steuntje in de rug te geven en een positief geluid te laten horen ten opzichte van alle tegenstanders van de luchthaven. Op de website www.ikwoonenwerkbijschiphol.nl is een manifest te lezen dat opgesteld is door de actiegroep.

MENSEN 'Meer dan 300.000 gezinnen in Nederland leven van de luchtvaart', zo staat in het manifest. 'Luchtvaart draagt 27 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dankzij de luchtvaartsector is Nederland verbonden met 326 directe bestemmingen. Wij zijn de mensen achter die cijfers. Wij danken onze baan aan de luchtvaartsector. En we wonen bovendien met veel plezier in de buurt van Schiphol.'

Volgens de actiegroep is Schiphol 'van levensbelang voor onze economie, werkgelegenheid en bereikbaarheid. Veel Nederlanders zijn direct of indirect afhankelijk van banen in de luchtvaart. Denk naast vliegend personeel aan bagagemedewerkers, monteurs, reisbureaumedewerkers, horecapersoneel, vrachtmedewerkers, schoonmakers, winkeliers en mensen die bij de bloemenveiling werken'. 

DUURZAAM GROEIEN De actiegroep is van mening dat dankzij stillere en zuinigere vliegtuigen de luchtvaart de komende jaren duurzaam kan groeien. 'Twee procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door de luchtvaart. Nederland kan voorop lopen als het gaat om duurzaam vliegen en Schiphol kan de duurzaamste mainport worden. Vliegtuigen zijn de afgelopen jaren steeds stiller geworden. De techniek zal de komende jaren ook niet stilstaan maar verbeteren. Dankzij stillere en zuinigere vliegtuigen kan de luchtvaart de komende jaren duurzaam groeien.'

Het manifest eindigt met een oproep om de werkgelegenheid biedt niet naar het buitenland te laten verdwijnen. Mensen die de actie een warm hart toedragen, kunnen op de website ook een petitie ondertekenen.