• Aankomst van de vier speciale gasten, onder wie 'Jan Pieter Heije'.

    Ria Baars
  • Ria Baars
  • Ria Baars
  • ROBERTJOORE

Abbenes viert eensgezind 150ste verjaardag van de kerk

ABBENES Abbenes vierde vrijdag 29 maart eensgezind het 150-jarig jubileum van de kerk. De aanloop naar dit jubileum duurde bijna een jaar. In juli 2018 herdacht men de eerste steenlegging van de kerk 150 jaar geleden en op vrijdag was de jubileumviering ter ere van de officiële ingebruikname van de kerk op 29 maart 1869.

Dat kleine kerkje op de terp waarvan de architect P. Hamer uit Amsterdam is, staat al 150 jaar centraal in het dorp. Om dit jubileum tot een waar feest te maken, kwam burgemeester Onno Hoes naar Abbenes om het jubileumprogramma bij te wonen. Van Jan Pieter Heije, die leefde van 1809 tot 1876, die dichter is van 'Zie de maan schijnt door de bomen' , 'In het groene dal', 'Er zaten zeven kikkertjes' en 'De Zilvervloot' en die de grond voor de kerk in Abbenes schonk, van die Heije was de achter- achterkleinzoon met zijn echtgenote uit Duitsland afgereisd voor dit jubileum. Maar van diezelfde Jan Pieter Heije was ook een levende versie aanwezig : acteur Fred Rosenhart.

SPECIALE GASTEN Deze vier speciale gasten arriveerden tegen 10 uur bij de kerk met paard en rijtuig onder de kundige leiding van echtpaar Brugman, alwaar ze door velen werden opgewacht. Zo waren daar alle kinderen van de basisschool, IKC de Lente; kinderen en leiding waren in oud-Hollandse klederdracht wat een prachtig plaatje opleverde. Ook aanwezig waren sponsoren, gemeenteleden, vrijwilligers, oud-Abbenessers, de leden van het koor, en heel veel andere belangstellenden. Na een welkom door dominee Conny Berbée kreeg het publiek van acteur Rosenhart alias Jan Pieter Heije een kijkje in de historie van Abbenes in de 19de eeuw, wat allerminst saai was maar juist gepaard ging met veel humor, wat de toon zette bij dit feestelijke jubileum.

Aansluitend volgde een musical van IKC de Lente onder leiding van Carola Vossen. De kinderen zijn al gewend om ieder jaar begin maart op de geboortedag van J.P. Heije bij zijn graf zijn liedjes te zingen, maar deze musical was van andere orde. De leeftijdsgroepen schakelden moeiteloos met verschillende onderdelen: vertellers, liedjes, raps, van vroeger tijden tot modern, heel mooi opgebouwd en uitgevoerd. De oud-Hollandse kleding was de kers op de taart.

TOESPRAAK Vervolgens was het de beurt aan Hoes om een toespraak te houden. De burgemeester had zich heel goed verdiept in de geschiedenis van het dorp. Behalve de pioniers Jan Pieter Heije en Meester Boekel, wist de burgemeester ook te melden dat Abbenes nog een beroemdheid had in Dirkje van der Spiegel (1894-1958), dochter van de godsdienstonderwijzer in Abbenes die meer dan vijftig boeken heeft geschreven. En van meer recentere datum: voetbalster Renate Jansen (1990), die haar basisopleiding in Abbenes had en al sinds 2010 succesvol deelneemt in het Nederlands dameselftal en in 2017 daarmee Europees kampioen werd.

Als verrassing ontving dominee Conny Berbée uit handen van de burgemeester voor de Protestantse Gemeente de erepenning met oorkonde van de gemeente Haarlemmermeer. Daarbij werd de hoop uitgesproken dat dit kerkje nog lang mocht voortbestaan. De burgemeester reikte ook de prijzen van de kerkkleurwedstrijd uit, waarbij de eerste prijswinnaars in het rijtuig mochten meerijden naar de het graf van J.P. Heije.

NARCISSEN Daar werden traditioneel door de schoolkinderen narcissen gelegd, waarbij burgemeester en genodigden zich aansloten. De heer Jan Tamboer, die de geschiedschrijver van Abbenes is, legde ook de narcissen op het graf. Fred Rosenhart zette nog enkele van Heijes liedjes in die vol overgave werden meegezongen.

Vervolgens vertrok het hele gezelschap weer richting kerk voor een kopje koffie met taartjes met het logo van de kerk. In de kerk was een tentoonstelling ingericht met kleding die in de loop der jaren in de kerk is gebruikt en veel oude documenten en kaarten, zelfs nog ouder dan de 150-jarige kerk.

MOOIE DAG Abbenes heeft er weer een hele mooie dag bij in de geschiedenis van het dorp. Jan Pieter Heije en meester Pieter Boekel, burgemeester Hoes, de basisschool IKC De Lente, het zangkoor, vele vrijwilligers, zoveel mensen die door samenwerking dit jubileum in Abbenes hebben mogelijk gemaakt. Het mooie weer was een extra cadeautje. Je kunt veel regelen, maar dat niet. Het was in Abbenes Feest met een hoofdletter.

Ria Baars