• Opgetogen sfeer in het dorpshuis.

    Ria Meuleman.

Abbenes juicht voor Oranje Leeuwinnen

ABBENES Het bleef woensdag 3 juli lang stil in dorpshuis het Praatpunt in Abbenes, waar op een groot scherm de halve finale in het WK vrouwenvoetbal was te volgen. Iedereen was gespannen hoe de Oranje Leeuwinnen met dorpsgenoot Renate Jansen het er vanaf brachten.

Na een hopeloze eerste helft, de wederopstanding in de tweede en de goal in de verlenging kwam na de zinderende slotfase de ontlading en het gejuich: "Yeah, we staan in de finale".
Dat heel Abbenes, mede vanwege dorpsgenoot Renate Jansen, in de ban is van het WK voetbal voor vrouwen, was gisteravond in het dorpshuis niet te merken. Een teleurstellende hoeveelheid (elf) mensen had gehoor gegeven aan de oproep van de organiserende Dorpsraad en de Oranje Evenementen Vereniging om te komen kijken. Het had zo zijn redenen dacht Erika van den Berg van de OEV: "Het is een doordeweekse avond, iedereen moet weer vroeg op. Dan kijken ze liever thuis. Het ontbreekt niet aan interesse. Het WK leeft wel zeker in Abbenes, kinderen zien Renate ook als een idool, een groot voorbeeld".

LYON Aan aanhang ontbrak het Renate in Lyon niet. Haar ouders (die nooit een wedstrijd overslaan), zus, zwager, familie en vrienden, twintig man sterk, zaten op de tribune. "De sfeer in het stadion was geweldig", appte Ria Baars vanuit Lyon. "Na de hooggespannen verwachting, vreesden we na de eerste helft voor een minder goede afloop. Vooral de corners van Zweden waren bloedstollend".

Na afloop zou de familie nog even naar de speelsters toe mogen, maar uiteindelijk ging dat niet door. "De Fransen waren heel streng, ik denk dat ze naar bed wilden". Zondag zal het grootste deel van de aanhang van Renate aanwezig zijn bij de finale, die eveneens in Lyon wordt gespeeld.

DORPSHUIS In het dorpshuis was men vooraf voorzichtig optimistisch. De teenblessure van Lieke Martens en de basis zonder Shanice van der Zanden, vonden ze zorgelijk. Wel leefde heel erg de hoop, dat Renate weer speeltijd zou krijgen. Ze hadden haar liever langer in actie gezien dan de weinige minuten bij haar WK debuut tegen Canada. Teleurstellend, ook voor Renate uiteraard. Tijdens de Leeuwinnen Talk aflevering 9 (terug te zien op You Tube) zegt ze: "Als ik op de reservebank zit, houd ik mijn zenuwen in bedwang met warmlopen, om extra energie er uit te gooien. Je wilt meedoen!" Maar wel of niet spelen: "Het gaat om het team". Na de wedstrijd werd opnieuw gejuicht toen Renate toch nog even in beeld kwam op het moment dat ze de van geluk huilende ploeggenoten feliciteerde.

FINALE Zondag 7 juli om 17.00 uur spelen de Oranje Leeuwinnen de finale tegen de huidige wereldkampioen de USA. Het dorpshuis opent opnieuw haar deuren voor het publiek om, hopelijk nu in grote getale, gezellig Nederland te volgen in de jacht op de wereldtitel. Mogelijk dat ze na afloop kunnen zeggen: "Hier is het feestje". De zaal gaat open om 16.00 uur, er zijn broodjes kroket en frikandel te koop.

Ria Meuleman