• Robert Joore

Aan tafel met Reni Visser van De Meerbridgers

LISSERBROEK Bridge loopt als een rode draad door haar leven. Reni Visser (71) is een fanatiek bridger en is ook 20 jaar lang de voorzitter geweest van de bridgeclub De Meerbridgers in Lisserbroek. "Het mooie eraan is dat je het op je eigen niveau en tot op late leeftijd kan blijven doen. Ik vergelijk bridgen wel eens met skiën. Als je op een berg staat en je gaat een afdaling maken, dan denk je nergens meer aan. Eenmaal beneden aangekomen, is het pas weer alsof je terug komt. Met bridgen is dat ook zo. Als je met het spel bezig bent, dan je vergeet je echt alles om je heen. Je denkt nergens meer aan. Het maakt je hoofd leeg, maar vanwege de enorme concentratie train je ondertussen ook je hersenen. Het is geen eenvoudig spel."

Desiree van Ommen

"Ik ontdekte het bridgespel door mijn neef die er een enorme fascinatie voor had en die ook bridgelessen gaf. Hij kwam ook bij mij thuis. Ik was toen een jaar of 34 en had een dochter van 2 jaar. Het was heel handig dat mijn neef aan huis kwam, want daardoor had ik geen oppas nodig. Van hem leerde ik het spel. Ik vond het meteen leuk, maar ook moeilijk."

24 SPELLEN Reni legt vervolgens het spel uit. "Om te bridgen moet je met z'n vieren zijn. Je hebt een bridgeboard met 52 kaarten, voor iedere speler 13. Samen met je partner vorm je een team. In een half uur tijd speel je vier spellen. Er loopt een tijdsklok en als de tijd voorbij is, dan gaat er een belletje. Via een soort 'bieden' probeer je de andere deelnemers zonder te praten te vertellen wat je in je hand hebt. Tijdens het spel mag er niks gezegd worden. Als de tijd om is, verschuif je naar de volgende tafel als je bridge in clubverband speelt. Op een avond worden standaard 24 spellen gespeeld. Na afloop wordt er juist wel gepraat en zijn de deelnemers benieuwd wat de anderen gedaan hebben. Het bridgeseizoen loopt van september tot en met april op de club. We spelen dan 2 avonden per week. In het weekend bridgen we met vrienden het hele jaar door."

VASTE BRIDGEPARTNER "Ik heb heel lang bridge gespeeld met mijn tante als vaste partner. Zij was 30 jaar ouder dan ik en had al veel ervaring. Na mijn scheiding pikte ik het bridgen op in clubverband en kwam bij de club in Bennebroek. De samenwerking met mijn tante was ronduit fantastisch. Het was altijd gezellig en we steunden elkaar echt. Er was nooit gemopper, wat soms toch wel het geval is bij teams. Mijn tante is tot vlak voor haar dood tot haar 97ste doorgegaan. In 1992 werd een club opgericht in Lisserbroek en na enkele jaren zochten ze daarvoor een voorzitter. Ik werd gevraagd en heb 'ja' gezegd. Een van de taken was om de sfeer goed te houden en betrokken te zijn bij het wel en wee van de leden. En daarnaast zorgde ik voor de aansturing van de arbitrage- en andere commissies. Bridge heeft nog steeds een beetje het imago van 'elitair'. Dat komt mede omdat het een vrij ingewikkeld spel is. De clubleden komen met name uit Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Lisse en Amsterdam. Onder de 120 leden bevinden zich relatief heel weinig Lisserbroekers."

ERGERNISSEN "Bij bridgen kan het er heel fanatiek aan toe gaan. Veel mensen die klaverjassen kunnen ook bridge leren. Het is ongeveer van hetzelfde niveau, alleen de deelnemers gaan meer op in het bridgespel met alle ergernissen die erbij komen kijken. Ja, soms kunnen deelnemers kribbig reageren, omdat ze zo gedreven zijn. De meeste bridgers willen eruit halen wat erin zit! En kenmerkend is wel dat ze van nature een bepaalde felheid hebben. Maar dat mag je aan tafel niet uiten, want het kan de sfeer bederven. Zelf ben ik nog nooit van tafel weggelopen. Je behoort je te gedragen ook als het niet leuk meer is. Bij bridge heb je een etiquette waar je je aan behoort te houden. Het beste is om niet te bridgen met je eigen partner, want dan kan je de problemen die tijdens het bridgespel zijn ontstaan mee naar huis nemen. Dat lijkt me niet zo gezellig voor de sfeer. Mijn man bridget niet en dat wil ik graag zo houden omdat hij daar niet geschikt voor is. Dat geeft thuis veel rust."

SPELEN MET VERSCHILLENDE NATIONALITEITEN "Bridge is voor mij de ideale manier om mijn gedachten even uit te schakelen en zorgt voor afleiding. Het is naast tennis mijn grootste tijdsbesteding. Ik ben een slechte slaper en dan in de nacht ga ik soms uit bed en log in op de wereldwijde bridgeclub: Bridgebase online. Ik heb een systeemkaart met bridgeafspraken en daarin staat ook je niveau. Door in te loggen kan je altijd wel iemand vinden in de wereld die ook niet kan slapen en dan speel je samen een aantal spelletjes op je eigen niveau, ook al ken je elkaar verder niet. Voor veel mensen is het bridgespel een manier om eenzaamheid tegen te gaan."

BRIDGE VAKANTIES "Elk jaar ga ik wel mee met een bridge campingreis. Iemand vanuit de club organiseert bridge reizen naar Luxemburg. Meestal boek ik een mobilhome want ik ben niet zo'n kampeerder. Het leuke is dat je elkaar in de week weer eens op een heel andere manier leert kennen. Overdag ga je dan met de andere deelnemers iets ondernemen bijvoorbeeld een fietstocht maken. En 's avonds om half 8 zit iedereen dan klaar voor het bridge spel. Het is toch de verbindende factor. En 's ochtends gaat iedereen in zijn ochtendjas met toilettas naar het toiletgebouw, het centrale punt, waar de uitslag van de avond ervoor is aangeplakt. Het bridgen tijdens zo'n vakantie-setting verloopt doorgaans meer ontspannen dan op de club, waar je het hele seizoen speelt om clubkampioen te worden. Nee, ik ben zelf nooit clubkampioen geweest. Zo goed ben ik niet, maar ik heb wel het geduld om het spel aan 'nieuwe' bridgers te leren en hen te coachen en te motiveren. Ik geef dan ook bridgelessen. Mijn dochter van inmiddels 39 probeer ik over te halen. Ze draait een beetje bij. Misschien komt het er nog van… we zullen zien."

Bridge is een echte wintersport. Sommige verenigingen organiseren ook zomer bridgen. De zomer is voor mij ook de tijd om lekker samen met vriendinnen te gaan fietsen en dan onderweg te stoppen bij een terrasje en dan op het terras bridge te spelen. Door bridge heb ik veel mensen leren kennen en vergroot je je sociale contacten. En het zorgt voor geestelijke ontwikkeling. Door bridge blijf je jezelf stimuleren om je denkniveau te behouden. Je blijft oefenen met nadenken. Het houdt mij geestelijk fit."